Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécke banky sa znova otvoria hneď po dohode s veriteľmi

Na snímke zamestnanec banky informuje dôchodcov počas otvorenia pobočky v Aténach 1. júla 2015 Foto: TASR/AP

Vláda podľa štátneho tajomníka a poradcu gréckeho premiéra nikdy neuvažovala, že siahne na vklady v bankách.

Atény 2. júla (TASR) - Grécke banky sa znova otvoria hneď po tom, ako krajina dosiahne dohodu s medzinárodnými veriteľmi, ktorú by mohla uzavrieť už po nedeľnom (5.7.) referende. Vyhlásil to dnes Nikos Pappas, štátny tajomník a poradca gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pappas na otázku novinárov odvetil, že bankový systém sa vráti do normálu "v okamihu, keď budeme mať jasný výsledok".

"Banky sa otvoria hneď, ako dosiahneme dohodu," povedal a dodal, že vláda nikdy neuvažovala, že siahne na vklady v bankách. V niektorých gréckych médiách sa totiž objavili špekulácie, že bankové vklady by mohli byť použité na posilnenie ich financií.



Podľa agentúry AP ratingová agentúra Sandard & Poor's medzitým varovala, že neriadený, chaotický odchod Grécka z eurozóny by mal vážne následky pre jeho ekonomiku.

Navyše, po odchode z eurozóny Grécko úplne stratí prístup k financiám Európskej centrálnej banky (ECB) a bude zápasiť s vážnym nedostatkom devíz pre súkromný aj verejný sektor. A bez podpory ECB bude musieť Grécko uzavrieť svoj platobný systém a jeho banky nebudú schopné fungovať.