Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécke banky prejdú záťažovým testom ECB, tvrdí L. Fragiadakis

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom záťažových testov je odhaliť prípadný nedostatok kapitálu ešte pred tým, ako vyprší tretí záchranný program pre Atény vo výške 86 miliárd eur v auguste tohto roka.

Atény 16. apríla (TASR) - Grécke banky prejdú záťažovým testom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá bude skúmať ich finančné "zdravie". Uviedol to v pondelok generálny riaditeľ druhého najväčšieho veriteľa v krajine, banky NBG.

ECB uverejní výsledky záťažového testu štyroch najväčších gréckych veriteľov - Piraeus, NBG, Eurobank a Alpha - v máji, aby im poskytla čas doplniť si v prípade potreby kapitálové rezervy ešte pred vystúpením Grécka z tretieho záchranného programu.

"Všetky grécke banky prejdú záťažovými testami. Výsledky budú povzbudzujúce," povedal Leonidas Fragiadakis, generálny riaditeľ NBG.

Cieľom záťažových testov je odhaliť prípadný nedostatok kapitálu ešte pred tým, ako vyprší tretí záchranný program pre Atény vo výške 86 miliárd eur v auguste tohto roka. Testy gréckych bánk sa budú konať v inom čase ako pravidelné testy ostaných bánk eurozóny, ktorých výsledky zverejní ECB 2. novembra.

Grécke banky museli trikrát dopĺňať kapitál po vypuknutí dlhovej krízy v krajine v roku 2010, ale stále sú zaťažené nesplácanými dlhmi vo výške 96 miliárd eur. Zaviazali sa znížiť ich na 65 miliárd eur do roku 2019.