Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Grécke banky znova otvorili pobočky

Prví zákazníci - väčšinou dôchodcovia - čakajú v rade pred sídlom gréckej národnej banky v Aténach v pondelok 20. júla 2015. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Banky boli zatvorené od 29. júna v súvislosti s ukončením druhého programu záchrany tamojšej ekonomiky.

Atény 20. júla (TASR) - Grécke banky dnes po troch týždňoch znova otvorili svoje pobočky, klienti však musia naďalej rátať s mnohými obmedzeniami pri transakciách - vrátane výberov hotovosti. Gréci zároveň pociťujú zdražovanie mnohých tovarov a služieb v dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty, ktoré minulý štvrtok odsúhlasil parlament ako súčasť nového súboru opatrení spojených s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Agentúra AP informovala, že banky v centre Atén otvorili priehradky o 08.00 h (07.00 SELČ), pričom ľudia čakali na vybavenie v usporiadaných radoch. Podľa vládneho dekrétu zverejneného v sobotu pre klientov naďalej platí 60-eurový denný limit na výbery hotovosti; po novom si však túto čiastku môžu vybrať aj v iný deň daného týždňa. V priebehu siedmich dní je tak možný výber do výšky 420 eur.

Banky naďalej nepreplácajú šeky v hotovosti a nevykonávajú prevody do zahraničia prostredníctvom platobných alebo kreditných kariet. Ďalšie obmedzenia sa vzťahujú na otváranie nových účtov alebo reaktivovanie tzv. spiacich účtov.



Obmedzenia zostávajú v platnosti

"Kapitálové kontroly a obmedzenia na výber z bankomatov zostávajú v platnosti, no vstupujeme do novej fázy, ktorá nám, dúfajme, umožní návrat do normálu," povedala šéfka Asociácie gréckych bánk Luka Katseliová. Bankári nevylučujú, že po trojtýždňovom uzatvorení bánk môže dôjsť k menším problémom, no predpokladajú, že služby sa postupne dostanú na pôvodnú úroveň.

"Neočakávam väčšie ťažkosti, naša sieť pobočiek, ako aj siete konkurenčných bánk sú pripravené začať klientom poskytovať svoje služby," povedal zástupca Piraeus Bank, jednej z najväčších bánk v Grécku. Ako dodal, rady pred bankami sú pochopiteľné, nakoľko mnohí ľudia si chcú vybrať peniaze zo svojich bezpečnostných schránok.

Pokračovanie kapitálových kontrol a zákaz na transfer peňazí do zahraničia je však situácia, ktorú nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu (19.7.) označila "za nie normálny život". Ako dodala, kvôli tomu je nevyhnutné urýchlene začať rokovať o novom záchrannom programe.

Jeho hodnota dosahuje 86 miliárd eur, výmenou za čo muselo Grécko pristúpiť na reformy a ďalšie úsporné opatrenia. K nim patrí zníženie dôchodkov, prísne škrty vo výdavkoch štátu, presunutie štátnych aktív v hodnote 50 miliárd eur do špeciálneho privatizačného fondu, zmeny v pravidlách o kolektívnom vyjednávaní či zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Práve zvýšenie DPH na niektoré tovary a služby z 13 na 23 % začína platiť už od dnešného dňa. Ide najmä o potraviny a verejnú dopravu, ale aj niektoré tovary bežnej dennej spotreby.

Dnes sa zároveň očakáva, že Grécko, ktorému európski veritelia schválili preklenovací úver vo výške 7,2 miliardy eur, z týchto peňazí uhradí splátku dlhu voči Európskej centrálnej banke. Okrem toho by malo vyrovnať aj dlh voči Medzinárodnému menovému fondu, ktorému na konci júna a neskôr 13. júla splátky neuhradilo.

Situácia v Grécku

Grécke banky boli zatvorené od 29. júna v súvislosti s ukončením druhého programu záchrany tamojšej ekonomiky. Opätovné otvorenie umožnilo štvrtkové rozhodnutie gréckeho parlamentu v prospech dohody o treťom balíku, na čo Európska centrálna banka zvýšila núdzové financovanie gréckych bánk.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 13 na 23 percent, ktoré v Grécku začalo platiť dnes ráno, sa vzťahuje napríklad na niektoré druhy mäsa, kávu, čaj, jedlé oleje s výnimkou olivového, kakao, ocot, soľ, kvety, palivové drevo, hnojivá, insekticídy, hygienické utierky alebo prezervatívy.

Rovnaký skok zasiahol poskytovateľov služieb, ako sú reštaurácie a kaviarne, pohrebné služby, taxislužby a vzdelávacie zariadenia. Začiatkom augusta sa tiež očakáva zvyšovanie cestovného vo verejnej doprave.