Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Grécke firmy majú problém vyplácať pohľadávky českým exportérom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi najviac vyvážané tovary do Grécka z Českej republiky patria dopravné prostriedky a informačné a komunikačné technológie.

Bratislava 7. júla (TASR) - Hoci export českých firiem do Grécka nedosahuje ani štvrť percenta z celkového vývozu, tamojší exportéri môžu prísť o jednu miliardu českých korún. Takúto hodnotu totiž predstavujú aktuálne pohľadávky českých vývozcov v Grécku. Vyplýva to z aktuálnej analýzy, ktorú vypracovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků (ASMP) ČR.

"Vzájomný obchod medzi českými a gréckymi podnikateľmi v celkovej výške nie je pre českú ekonomiku nijako mimoriadny. Aj napriek tomu vnímame viac ako jednu miliardu českých korún nezaplatených pohľadávok od gréckych obchodných partnerov. Ide jednoznačne o vysoko ohrozené platby, a to aj napriek tomu, že boli v rôznych formách garantované tamojšími bankami," uviedol v správe pre médiá predseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Českí podnikatelia tak podľa jeho slov v súčasnosti nielen že nedodávajú, ale ani neinkasujú za dávno dodané tovary. "Je potrebné povedať, že grécke firmy neplatili poriadne ani v minulosti a teraz je prakticky nemožné dostať akúkoľvek platbu," doplnil Havlíček. Zásadný problém je totiž v tom, že grécke firmy nemôžu v týchto dňoch zasielať platby do zahraničia za dodané tovary. Navyše už v minulosti patrili Gréci ku komplikovaným dlžníkov, veľa gréckych firiem však aktuálnu situáciu v krajine podľa AMSP ČR zneužíva.

Medzi najviac vyvážané tovary do Grécka z Českej republiky patria dopravné prostriedky a informačné a komunikačné technológie. "S ohľadom na nemožnosť zaistiť aktuálne pohľadávky, prechádzajú exportéri na tzv. hladkú platbu, čo zásadne redukuje objemy exportu do Grécka. Prípadný prechod na novú grécku menu by významne obmedzil export tovarov do Grécka," píše sa v analýze.

Panike však zatiaľ nemusia podliehať dovozcovia. Pre celkovú ekonomiku je import z Grécka podľa analýzy zanedbateľný. "Importné firmy nie sú ohrozené finančne, ale vzhľadom na nedostatok hotovosti v gréckej ekonomike začínajú tamojší dodávatelia spomaľovať dodávky, navyše začína byť komplikovaný prevod peňazí, najmä menší a strední grécki dodávatelia nechcú inkasovať cez banky, lebo majú obavu, že o prostriedky prídu," skonštatovala asociácia.

Ako ukázala analýza, v Českej republike sa prudko medziročne zvýšil najmä dovoz liekov, kľúčovým dovážaným tovarom z Grécka sú však najmä potraviny a zelenina. "Prípadné zhoršovanie pozície Grécka alebo prechod k vlastnej mene by pre českých importérov mohol znamenať zaujímavé obchodné príležitosti, nakoľko by pravdepodobne došlo k zníženiu cien vplyvom oslabenia novej gréckej meny," predpokladá asociácia.

Vo svojej analýze sa AMSP ČR pozrela aj na možné vplyvy na cestovný ruch. Grécko je kľúčovou destináciou pre českých turistov. Naopak, grécki turisti majú na cestovnom ruchu v Česku minimálny podiel. Ako uviedla asociácia, v súčasnosti záujem o vycestovanie do Grécka neopadá. Pokiaľ budú Gréci schopní zabezpečiť základné služby, ako je lekárska starostlivosť, chod lekární a bežný turistický servis, podľa asociácie cestovné kancelárie nemajú dôvod obávať sa, že záujem o Grécko poklesne. "Ceny v Grécku sa v súčasnosti skôr znižujú a prípadný prechod na novú menu by ceny zájazdov ešte znížil," dodala asociácia.