Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécke médiá špekulujú o skorom návrate krajiny na finančné trhy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Viacero aténskych novín vo svojich dnešných vydaniach špekulovalo o tom, že ministerstvo financií začne v najbližších dňoch pokusne pripravovať emisiu nových štátnych dlhopisov.


Atény 22. júla (TASR) - Zlepšenie výhľadu ratingu Grécka agentúrou S&P môže podľa gréckych médií otvoriť krajine cestu k návratu na finančné trhy. Viacero aténskych novín vo svojich dnešných vydaniach špekulovalo o tom, že ministerstvo financií začne v najbližších dňoch pokusne pripravovať emisiu nových štátnych dlhopisov.

"Vyhlásenia Medzinárodného menového fondu (MMF), agentúry S&P, rovnako ako mnohých predstaviteľov Európskej únie dávajú zelenú prípravám krajiny na prvý vstup na trh," uviedol ľavicový denník I Avgi. Počíta sa s 5-ročnými dlhopismi v celkovej hodnote 2 miliardy eur. Kedy sa začne upisovanie, zatiaľ nie je jasné. "Nebudeme si brať úvery samoúčelne," uviedol vysoký predstaviteľ vlády pre nemeckú agentúru DPA.

Agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok (21. 7.) večer zlepšila výhľad ratingu Grécka na stabilný z negatívneho. Rating dlhodobých záväzkov však zostal v špekulatívnom pásme na úrovni B-.

MMF vo štvrtok (20. 7.) prisľúbil, že sa bude podieľať na prebiehajúcom záchrannom programe pre Grécko, keď predbežne Aténam schválil pohotovostnú preventívnu úverovú linku. Fond však podmieňuje ďalšiu pomoc znížením gréckeho dlhu na udržateľnú úroveň.