Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Grécko a Čína naďalej tlačia na ceny ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pod zníženie cien ropy sa čiastočne podpísal aj Irán, ktorý je odhodlaný uzatvoriť dohodu so svetovými mocnosťami o svojom jadrovom programe.


Londýn 7. júla (TASR) - Ceny ropy dnes zaznamenali pokles približne o 2 % a pokračujú tak v páde, keďže trhy naďalej znepokojuje riziko možného bankrotu Grécka a nervozitu zvyšujú aj vysoké straty na čínskom akciovom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Okrem Grécka a Číny sa pod zníženie cien ropy čiastočne podpísal aj Irán, ktorý je odhodlaný uzatvoriť dohodu so svetovými mocnosťami o svojom jadrovom programe. Ak by sa mu to podarilo, bude môcť časom naliať na trh väčší objem ropy, čo súčasné presýtenie trhu ešte zvýši. Ceny komodity ovplyvnilo aj opätovné spustenie kľúčového ropného terminálu v Líbyi do prevádzky.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v auguste sa znížila do 17.25 h SELČ o 1,15 USD (2,2 %) na 51,38 USD (47 eur) za barel (159 litrov). Počas obchodovania klesla takmer o 2 USD.

Výrazný pokles, aj keď nie taký prudký ako v prípade WTI, zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent. Tá sa znížila o 93 centov (1,6 %) na 55,61 USD za barel.