Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécko a jeho veritelia sú blízko k dokončeniu revízie, povedal Tusk

Donald Tusk Foto: TASR

Revízia už dlho viazne pre rozdielne názory oboch strán na niektoré sporné body.

Atény 5. apríla (TASR) - Grécko a jeho medzinárodní veritelia sú blízko k uzavretiu revízie plnenia podmienok tretieho záchranného úveru. Revízia už dlho viazne pre rozdielne názory oboch strán na niektoré sporné body. Vyhlásil to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk počas návštevy v Aténach.

"Sme blízko uzavretia tejto náročnej procedúry," povedal Tusk po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Dodal, že aj keď je potrebné "brzdiť" optimizmus, on sám je optimistickejší.

Rokovania medzi Gréckom a veriteľmi z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) už mesiace viaznu pre rozdielne názory na plnenie fiškálnych cieľov a reformy trhu práce a energetického trhu. To vyvoláva obavy z ďalšej krízy v Európe.

Nová roztržka medzi Aténami a MMF pre fiškálne otázky a reformu pracovného trhu zasadila ranu predbežnej dohode a zmarila nádeje na dokončenie revízie ešte pred piatkovou (7.4.) schôdzou ministrov financií eurozóny. Bez uzavretia revízie však nedostanú Atény ďalšiu splátku zo záchranného úveru.