Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Grécko a veritelia sa dohodli na dozornej rade privatizačného fondu

Bez popisu Foto: TASR

Je to jedna z kľúčových podmienok tretieho záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z gréckeho kabinetu.

Atény 27. septembra (TASR) - Grécko a jeho veritelia sa dohodli na zložení päťčlennej dozornej rady, ktorá bude dohliadať na nový privatizačný fond. Je to jedna z kľúčových podmienok tretieho záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z gréckeho kabinetu.

Dohode predchádzali hádky o obsadení kresiel v rade. Atény nakoniec museli súhlasiť s nomináciami veriteľov z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, aby dosiahli pokrok a do konca tohto mesiaca uzavreli hodnotenie plnenia podmienok záchranného programu. Bez toho by nedostali ďalšiu splátku vo výške 2,8 miliardy eur z tretieho balíka pomoci.

Veritelia tak do dozornej rady nového privatizačného fondu nominovali dvoch svojich zástupcov a Atény troch.

Predstavitelia gréckej vlády uviedli, že členmi dozornej rady budú španielsky ekonóm David Vegara, bývalý zástupca riaditeľa pre bankovníctvo v záchrannom fonde eurozóny. A na čele rady bude stáť Francúz Jacques Le Pape.

Privatizácia je kľúčovým bodom všetkých troch záchranných programov, ale politici a byrokracia v Aténach celý proces brzdili, takže nepriniesla očakávané príjmy, ktoré by Grécku pomohli stlačiť dlhy. Na privatizačný fond bude preto dohliadať nová dozorná rada a jej cieľom bude urýchliť predaj štátnych firiem.

Grécky parlament by mal dnes popoludní hlasovať o ďalších bodoch, ktoré musia Atény splniť, aby dostali splátku z úveru, vrátane opatrení na zníženie výdavkov na dôchodky, a tiež presun štátneho podielu v energetickej firme PPC a aténskej vodárenskej spoločnosti do nového privatizačného fondu.