Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Alpha Bank a Eurobank nepotrebujú peniaze zo záchranného fondu

Chodkyňa prechádza okolo okolo pobočky banky Alpha Bank v gréckom meste Pireus 31. októbra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Grécko sa v auguste dohodlo s veriteľmi na treťom záchrannom balíku vo výške 86 miliárd eur.

Brusel 27. novembra (TASR) - Dve zo štyroch najväčších bánk v Grécku, Alpha Bank a Eurobank, nepožiadajú o financie zo záchranného fondu na svoju rekapitalizáciu. Podarilo sa im totiž získať dostatok peňazí od súkromných investorov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Európsku komisiu (EK).

Grécko sa v auguste dohodlo s veriteľmi na treťom záchrannom balíku vo výške 86 miliárd eur. Z toho 10 miliárd eur bolo určených na pomoc bankám, z ktorých si Gréci v predchádzajúcich mesiacoch hromadne vyberali svoje vklady. Obávali sa totiž odchodu krajiny z eurozóny a návratu k drachme. Tá by sa vzápätí prudko prepadla a peniaze uložené v gréckych bankách by stratili značnú časť svojej hodnoty.

Štyri najväčšie grécke banky: Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece a Piraeus Bank, ponúkli tento mesiac investorom svoje akcie, aby zvýšili kapitálové rezervy. A výsledok je lepší, ako odborníci očakávali, čo znamená, že banky budú potrebovať menej peňazí zo záchranného fondu na doplnenie kapitálu.

"Toto je dôležitý krok správnym smerom pre zotavenie gréckej ekonomiky," vyhlásila eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Dodala, že schopnosť bánk získať súkromný kapitál je "jasným signálom posilnenie dôvery" v grécky bankový sektor.

Záťažové testy Európskej centrálnej banky (ECB) odhalili, že Alpha Bank chýbal kapitál vo výške 2,74 miliardy eur a Eurobank potrebovala 2,12 miliardy eur. Presnejšie, ECB 31. októbra vo svojej správe uviedla, že všetkým štyrom bankám dohromady chýba kapitál vo výške 14,40 miliardy eur.

Komisia tento týždeň schválila aj plán reštrukturalizácie Alpha Bank a Eurobank, po tom, ako zistila, že neporušuje pravidlá o štátnej pomoci.