Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Výnos z 10-ročných gréckych dlhopisov je najvyšší v tomto roku

Grécky premiér Antonis Samaras Foto: FOTO TASR/AP

Premiér Antonis Samaras minulý týždeň rozhodol, že zatvorí Helénsku vysielaciu spoločnosť v rámci úsporných opatrení.

Atény 21. júna (TASR) - Náklady Grécka na obsluhu jeho dlhu sa dnes vyšplhali na najvyššiu úroveň v tomto roku. Dôvodom sú obavy o budúcnosť vládnej koalície. Informovala o tom agentúra AP.

Výnos z 10-ročných gréckych dlhopisov dnes na sekundárnych trhoch vzrástol o 0,8 percentuálneho bodu na 11,35 % a je tak najvyšší v tomto roku.

Napätie na politickej scény v krajine vyvolal postoj jednej z trojice koaličných strán Demokratickej ľavice (DIMAR), ktorá odmietla návrh na kompromisné riešenie sporu okolo zrušenia verejnoprávneho rozhlasu a televízie ERT.

Premiér Antonis Samaras z konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) minulý týždeň bez súhlasu koaličných partnerov rozhodol, že zatvorí Helénsku vysielaciu spoločnosť (ERT) v rámci úsporných opatrení, ktoré musí vláda zavádzať, aby splnila podmienky záchranného úveru a znížila dlh Grécka na udržateľnú úroveň. Koaličných partnerov jeho náhly krok rozhneval.

Samaras preto navrhol kompromisné riešenie, a to vytvorenie novej inštitúcie, ktorá by začala vysielať na sklonku leta s menším počtom zamestnancov. No zatiaľ čo Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) tento návrh podporilo, DIMAR ho odmietol.

Prípadný kolaps vlády však Grécku vážne skomplikuje zavádzanie reforiem a úsporných opatrení, bez ktorých nesplní dohodnuté fiškálne ciele, a hrozí mu, že nedostane ďalšiu splátku z úveru.