Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euroskupina diskutovala o gréckej dôchodkovej reforme

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, archívne foto Foto: TASR/AP

Sporná reforma je najväčšou časťou hodnotenia plnenia záchranného programu, ktoré sa však ešte nezačalo.

Brusel 14. januára (TASR) - Ministri financií eurozóny diskutovali o dôchodkovej reforme vo vysoko zadlženom Grécku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Predložili sa prvé návrhy, ešte zostáva mnoho vecí, o ktorých budeme musieť hovoriť," uviedol komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici po stretnutí takzvanej Euroskupiny. "Dôchodková reforma musí byť dôveryhodná," požaduje francúzsky komisár.

Sporná reforma je najväčšou časťou hodnotenia plnenia záchranného programu, ktoré sa však ešte nezačalo. Celková hodnota tretieho záchranného programu schváleného vlani v lete predstavuje 86 miliárd eur.

Návrh aténskej vlády obsahuje zníženie v priemere o 15 %, ktoré sa dotkne všetkých nových dôchodkov, rovnako ako zvýšenie príspevkov zo strany zamestnancov aj zamestnávateľov. Grécke odbory razantne vystúpili proti návrhu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že hodnotenie záchranného programu môže "chvíľu trvať". Nespresnil však žiaden časový rámec. Podľa diplomatov by sa delegácia medzinárodných veriteľov, takzvaná Trojka, mohla vrátiť do Atén na začiatku februára. Podľa Schäubleho Grécko aktuálne nepociťuje akútnu potrebu uvoľnenia ďalších finančných prostriedkov zo záchranných úverov. "Máme záujem o podporu Grécka na jeho ceste."