Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda je ochotná hľadať s veriteľmi kompromis

Na archívnej snímke uprostred grécky premiér Alexis Tsipras spolu s členmi vlády pózujú pre skupinovú fotografiu pred budovou parlamentu v Aténach. Foto: TASR/AP

Hovorca potvrdil, že grécka vláda má v pláne zostať vo funkcii celé štyri roky a nevypíše predčasné voľby.

Atény 8. júna (TASR) - Grécka vláda považuje svoj návrh reforiem, ktorý začiatkom minulého týždňa predložila veriteľom, za východisko pre rokovania o dohode. Ale Atény sú ochotné pracovať na kompromise. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis. Informovala o tom agentúra Rueters.

Úlohou gréckej delegácie je tak preskúmať možnosti, ako dosiahnuť riešenie, ktoré by vyhovovalo obom stranám.

Grécka vláda upozornila, že potrebuje dohodu, aby sa vyhla podobným krokom, ako je zlúčenie štyroch júnových splátok z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) do jednej.

Sakellaridis tiež vyhlásil, že predĺženie záchranného programu pre Grécko, ktorého platnosť sa končí 30. júna, nekorešponduje so súčasnými potrebami krajiny.

Hovorca potvrdil, že grécka vláda má v pláne zostať vo funkcii celé štyri roky a nevypíše predčasné voľby.

Grécko v piatok 5. júna odložilo splátku z úveru od MMF vo výške 300 miliónov eur. Atény už deň predtým avizovali, že chcú zlúčiť všetky splátky dohromady a celú sumu vo výške 1,6 miliardy eur zaplatia na konci júna.

A štátny tajomník gréckeho ministerstva práce Dimitris Stratulis minulý týždeň upozornil, že vláda bude vzhľadom na príliš tvrdé požiadavky veriteľov možno nútená vypísať predčasné voľby.

Grécky premiér Alexis Tsipras v piatok (5.6.) večer na mimoriadnom zasadaní parlamentu vyhlásil, že neprijme dohodu s veriteľmi, ktorá nebude zahŕňať aj sľub o zmiernení dlhu, čo je dlhodobá požiadavka jeho kabinetu.

Tsipras pritom označil návrh reforiem a úsporných opatrení, ktorý mu v stredu 3. júna predložili veritelia, za absurdný a vyhlásil, že ho nemôže akceptovať. Uviedol tiež, že ho nepríjemne prekvapili, keď Grécku po niekoľkých mesiacoch vyjednávaní predložili nerealistické požiadavky, ako napríklad znižovanie dôchodkov a výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Zopakoval, že cieľom jeho vlády nie je zhoršovať "sociálnu krízu" obyvateľov. Vláda s takýmto návrhom podľa neho súhlasiť nemôže a domnieva sa, že ani v parlamente nezíska návrh na zdraženie elektriny o 10 % podporu poslancov. A kabinet neupustil ani od svojich predvolebných sľubov, že zmierni reformu pracovného trhu, ktorú zaviedla predchádzajúca vláda, napriek tomu, že veritelia sú proti. Grécko je vraj pripravené aj na jednostranné kroky, ako je obnovenie práva zamestnancov na kolektívnu zmluvu, vyhlásil premiér.

Dodal, že cieľom gréckej vlády zostáva reštrukturalizácia dlhu a vyzval veriteľov, aby hľadali riešenie, ktoré bude vychádzať z reality.

Grécko začiatkom minulého týždňa poslalo veriteľom vlastný komplexný plán reforiem, ktorý označilo za realistický a vyzvalo ich, aby tento plán akceptovali a otvorili tak krajine cestu k dohode a uvoľneniu zvyšných peňazí zo záchranného balíka.