Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko sa chce dohodnúť s veriteľmi, MMF trvá na tvrdých reformách

Grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Kabinet gréckeho premiéra Tsiprasa, ktorý sa dostal k moci po voľbách koncom januára, je pod čoraz väčším tlakom doma aj v zahraničí.

Atény 4. mája (TASR) - Grécko má v úmysle uhradiť tento mesiac všetky splátky z dlhu. A hodlá tiež dosiahnuť dohodu s medzinárodnými veriteľmi, aby získalo zvyšné financie zo záchranného balíka, ale Medzinárodný menový fond (MMF) trvá na prísnych reformách pracovného trhu. Uviedol to grécky minister práce Panos Skurletis pre televíznu stanicu Mega TV. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vláde v Aténach dochádzajú peniaze a 12. mája má MMF splatiť takmer 1 miliardu eur z úveru, ktorú krajine poskytol. Kabinet sa snaží požičať si peniaze od štátnych podnikov a miestnych samospráv, aby mohol vyrovnať svoje záväzky.

Minister Skurletis na otázku Mega TV, či bude mať peniaze na splátku MMF povedal, že vláda sa rozhodla uhradiť svoje dlhy a dosiahnuť dohodu a pokúša sa získať peniaze.

Kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý sa dostal k moci po voľbách koncom januára, je pod čoraz väčším tlakom doma aj v zahraničí, aby našiel kompromisnú dohodu s veriteľmi a odvrátil hrozbu štátneho bankrotu Grécka.



Skurletis však skonštatoval, že MMF je neoblomný a trvá na svojich podmienkach, ako sú reforma pracovného trhu, vrátane zníženia výdavkov na dôchodky, masové prepúšťanie v štátnej správe a odmieta plán ľavicovej vlády na zvýšenie minimálnej mzdy.

"MMF žiada, aby sme sa nedotýkali žiadneho z úsporných opatrení, ktoré v uplynulých piatich rokoch ničili životy ľudí v Grécku," povedal minister.

Grécka ľavicová vláda pritom zvíťazila v januári vo voľbách práve vďaka sľubom, že zastaví prísne úsporné opatrenia aj nepopulárne reformy. Tsiprasov kabinet stále odoláva tlaku veriteľov a odmieta zaviesť opatrenia ako zníženie dôchodkov či legislatívu, ktorá umožní prepustiť tisíce ľudí z prebujnenej štátnej správy.

Nemenovaný predstaviteľ gréckeho kabinetu cez víkend uviedol, že pri rokovaniach s veriteľmi dosiahli Atény v uplynulých dňoch pokrok a priblížili sa k dohode.

Skurletis však v tejto súvislosti skonštatoval, že fond je najmenej flexibilným účastníkom rokovaní, a tiež "najextrémnejším" v rámci tzv. bruselskej skupiny veriteľov.