Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécko dostane ďalšie peniaze z finančnej pomoci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Grécko je od roku 2010 závislé od finančnej pomoci medzinárodných veriteľov.

Luxemburg/Atény 25. októbra (TASR) - Vysoko zadlžené Grécko dostane ďalšiu finančnú pomoc od medzinárodných veriteľov. Informovala o tom agentúra DPA.

Správna rada Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) dnes oficiálne schválila uvoľnenie ďalšej tranže vo výške 2,8 miliardy eur zo záchranného úveru pre Grécko. Rozhodnutie je signálom, že Atény postupujú pri realizácii reforiem, uviedol šéf ESM Klaus Regling. Ak bude Grécko pokračovať v tejto ceste, rast ekonomiky krajiny sa na budúci rok zrýchli.

Uvoľnenie spomínaných 2,8 miliardy eur bolo viazaných na splnenie 15 reformných cieľov. Ministri financií eurozóny už signalizovali svoju ochotu odobriť ďalšiu tranžu. Atény však ešte museli dokázať, že z týchto peňazí uhradia nedoplatky gréckych inštitúcií, čo sa aj stalo.

Grécko je od roku 2010 závislé od finančnej pomoci medzinárodných veriteľov. Vlani v lete sa Atény po tvrdých rokovaniach dohodli na ďalšom záchrannom programe v celkovej hodnote až 86 miliárd eur. Jeho podmienkou sú rozsiahle reformy, ktorých súčasťou je privatizácia a reforma dôchodkov.

Grécky premiér Alexis Tsipras požaduje ďalšie zníženie dlhovej záťaže krajiny. Aktuálne predstavuje verejný dlh krajiny okolo 315 miliárd eur.