Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécko dúfa v úvery z Číny a Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolu by mohli dosiahnuť 15 miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Atény 18. apríla (TASR) - Napriek ubezpečovaniam, že Grécko sa nebude obracať s cieľom získať potrebné financie na Rusko, podľa gréckych médií vláda v Aténach dúfa, že v najbližších dňoch by mohli Grécko pred finančným kolapsom zachrániť práve peniaze z Ruska a Číny. Spolu by mohli dosiahnuť 15 miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécky týždenník Karfi citoval vládne zdroje, že Atény dúfajú v pôžičku z Číny v hodnote okolo 10 miliárd eur, ktorej časť by mali získať vo forme preddavku na budúce využívanie prístavu Pireus. Krajina okrem toho dúfa, že ďalšie financie v hodnote 3 až 5 miliárd eur získa z Ruska, dodal týždenník Agora, ktorý sa rovnako odvolal na vládne zdroje. Aj tieto peniaze by sa Grékom poskytli ako preddavok, pričom Gréci by ich splácali z budúcich tranzitných poplatkov spojených s plánovaným plynovodom Turecký prúd.

Plynovod by mal viesť ruský plyn na grécko-tureckú hranicu. Grécky premiér Alexis Tsipras ešte začiatkom mesiaca rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve o predĺžení plynovodu cez územie Grécka. To by umožnilo dodávať plyn ďalej do strednej Európy.

Podľa nemeckého portálu Spiegel Online by sa príslušná dohoda mohla podpísať už v utorok 21. apríla. Ako uviedol zdroj z gréckej vlády, podpis dohody by znamenal "obrátenie stránky" pre Grécko, ktorému čím ďalej, tým viac ekonómov predpovedá bankrot. Tento projekt ale sprevádza veľa otázok a jednou z nich je, či Európska únia schváli dohodu o predĺžení plynovodu turecký prúd na grécke územie.

Aténam zostáva už len pár dní na to, aby medzinárodným veriteľom predložili dôveryhodný zoznam reforiem, ktoré sú podmienkou na uvoľnenie 7,2 miliardy eur, čo je posledná časť zo záchranného balíka pre Grécko. Vláda už niekoľkokrát dala veriteľom najavo, že sa jej míňa hotovosť, Európska komisia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka však odmietajú uvoľniť peniaze skôr, ako krajina predloží adekvátny návrh reforiem.