Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prví veľkí veritelia už sľúbili pomoc Grécku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dvanásti významní držitelia gréckych štátnych dlhopisov oznámili, že sa zúčastnia výmeny. Tá je podmienkou druhého záchranného balíka pre Atény.

Brusel 5. marca (TASR) - Banková skupina, ktorá vedie rokovania o výmene gréckych dlhopisov oznámila, že 12 najväčších súkromných investorov sľúbilo, že sa zúčastnia na tzv. swapovej operácii.

Atény sa pokúšajú presvedčiť banky, poisťovne a ďalších súkromných investorov, aby si vymenili grécke dlhopisy vo svojom portfóliu za nové, s oveľa nižšou hodnotou, dlhším termínom splatnosti a menšími úrokmi.


Dvanásť statočných

Inštitút medzinárodných financií (IIF) dnes oznámil, že medzi investormi, ktorí sľúbili účasť na záchrane Grécka, sú poisťovne Allianz a Axa, francúzska banka BNP Paribas, nemecké ústavy Commerzbank a Deutsche Bank, ako aj grécke Eurobank EFG a Národná banka Grécka, a tiež holandská ING banka a talianska Intesa San Paolo i investičná spoločnosť Greylock Capital Management.

Výmena gréckych dlhopisov je podmienkou druhého záchranného balíka pre Atény, a preto je potrebné, aby sa do swapovej operácie zapojilo čo najviac investorov.


Čas do 8. marca

Majitelia gréckych dlhopisov majú čas do 8. marca, aby sa pripojili k dohode o výmene dlhopisov gréckej vlády za nové, ktorých nominálna hodnota však bude nižšia o 53,5 %. Ak by sa Aténam nepodarilo zabezpečiť dostatočnú účasť súkromných investorov, mohlo by to ohroziť druhý balík pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur.

Grécko uviedlo, že nemá povinnosť uskutočniť výmenu, ak sa do nej nezapojí dostatok investorov. Presnejšie, musia mať vo svojich portfóliách minimálne 90 % gréckeho dlhu. Ak bude tento podiel pod 90 %, ale nad 75 %, Atény budú ďalší postup konzultovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a krajinami eurozóny.

Ak dostatok investorov prijme dohodu, európski lídri by mali definitívne schváliť druhý balík pomoci pre Grécko na telefonickej konferencii 9. marca.


Výzva gréckeho ministra financií

Grécky minister financií Evangelos Venizelos v tejto súvislosti upozornil investorov, aby sa zúčastnili na swapovej operácii. Pripomenul, že dohodnuté podmienky sú priaznivejšie ako prípadný krach Grécka. Okrem toho Atény nebudú váhať a aktivujú zákony, ktoré prinútia akceptovať straty aj tých investorov, ktorí dobrovoľne nepristúpia k výmene dlhopisov.