Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Grécko dostane od EIB úver na pracovné miesta pre mladých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V krajine zostáva až 60 percent mladých ľudí bez práce.

Atény 11. novembra (TASR) - Európska investičná banka (EIB) pomôže Grécku úverom 550 miliónov eur. DPA informuje, že sa použijú peniaze z fondu banky určeného na budovanie ciest a na podporu malých a stredných firiem. Dohodu o úvere podpísali dnes v Aténach predstavitelia EIB a gréckej vlády.

Grécky minister financií Jannis Sturnaras pre televíziu povedal, že je to ďalšie opatrenie, ktoré by malo prispieť k vytváraniu pracovných miest. V krajine zostáva až 60 % mladých ľudí bez práce.

EIB pomohla Grécku vlani a tento rok 1,5 miliardou eur.

Prezident EIB Werner Hoyer po podpise dokumentov o úvere povedal, že Grécko potrebuje rast a vzostup zamestnanosti. Program sa bude realizovať s mottom "Pracovné miesta pre mladých ľudí".

Misia Trojky a aténska vláda sa sporia o výšku schodku v roku 2014

Kontrolná misia Trojky, v ktorej sú predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie, teda veriteľov Grécka, sa dostala do rozporu s aténskou vládou o výške rozpočtového deficitu krajiny v nasledujúcom roku. DPA sa odvoláva na svoj zdroj v gréckom ministerstve financií. Súčasne ide počas terajšej kontroly o uvoľnenie ďalšej tranže pomoci krajine v sume jednej miliardy eur.

Premiér Antonis Samaras v minulých dňoch znovu vylúčil ďalšie znižovanie príjmov štátnych zamestnancov a dôchodkov. Vláda odhaduje, že rozpočtový schodok nebude vyšší ako 500 miliónov eur. Argumentuje, že sa peniaze dajú získať vyššou účinnosťou reforiem a dôslednejším výberom daní. Experti Trojky však odhadujú schodok najmenej na 1,5 miliardy eur.

Ale Grécko bude potrebovať medzinárodnú pomoc aj v rokoch 2015 a 2016. Jej hodnota by mala byť v oboch rokoch spolu vyššia ako 10 miliárd eur.