Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Do Grécka sa vracajú inšpektori, akcie štátu rastú

Foto: TASR/AP

Šesť rokov trvajúca recesia gréckej ekonomiky sa zmierňuje.

Atény 3. novembra (TASR) - Grécke akcie, ktorým sa investori vyhýbali, pretože sa obávali bankrotu krajiny a vystúpenia z eurozóny, aktuálne patria k najviac ziskovým na svete. Šesť rokov trvajúca recesia gréckej ekonomiky sa zmierňuje a noví investori uvažujú o nákupe gréckych akcií. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Od 5. júna, čo bolo dva týždne predtým, než spoločnosť MSCI Inc. pohrozila preradením Grécka medzi rozvíjajúce sa trhy, aténsky akciový index ASE vyskočil o 146 %. Tým sa zmenšilo oslabenie indexu v porovnaní s jeho vrcholom z roku 2007 na 79 %. Nárast indexu ASE bol v uvedenom období najprudší spomedzi 94 národných referenčných akciových indexov s výnimkou Venezuely. Výnos 10-ročných gréckych štátnych dlhopisov v uplynulom týždni klesol pod hranicu 8 % prvý raz od júna 2010.

"Vyhliadky krajiny sa radikálne zmenili,"
uviedol Francesco Conte z banky JPMorgan Chase. Dodal, že vidí v krajine skvelé investičné možnosti, pretože sú tu dobre riadené a veľmi lacné firmy. "Grécko sa práve dostáva z krízy. Pretože výrazne znížili náklady, rast ziskovosti bude enormný, keď HDP začne rásť."

Premiér Antonis Samaras chce v roku 2014 znížiť rozpočtový deficit na 2,4 % HDP z 9 % vlani. V roku 2009 vyskočil schodok až na 15,7 % HDP. Vláda očakáva, že ekonomika na budúci rok vzrastie o 0,6 %. To bude jej prvá expanzia od roku 2007.

Podľa údajov spoločnosti EPFR Global investori tento rok vložili do gréckych akcií 179 miliónov eur. Prílev kapitálu do fondov investujúcich do gréckych akcií od začiatku roka vyskočil o 129 %. Pre porovnanie, prílev do fondov investujúcich do európskych akcií vzrástol len o 15 %.

"Ešte pred deviatimi mesiacmi by sa globálna nálada dala popísať slovami: Čohokoľvek gréckeho sa ani nedotknem, ako gréckeho jogurtu," uviedol zástupca šéfa Piraeus Bank Anthimos Thomopoulos. Teraz naopak, investori chcú investovať len v Grécku, dodal.

Inšpektori Trojky sa na budúci týždeň vracajú do Grécka

Brusel 3. novembra (TASR) - Inšpektori Trojky sa na budúci týždeň vrátia do Grécka, aby pokračovali v hodnotení realizácie záchranného programu. Atény totiž veriteľom predložili nový návrh na zaplátanie rozpočtovej diery v roku 2014, uviedla Európska komisia (EK). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Predstavitelia EK, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) majú rozhodnúť, či Atény plnia podmienky finančnej pomoci a či môžu dostať ďalšiu tranžu zo záchranných úverov. Ich terajšia inšpekcia sa začala v septembri, potom sa však prerušila a pôvodne sa mala opäť začať koncom októbra. Neskôr bolo jej pokračovanie posunuté na 4. novembra. Predstavitelia eurozóny vo štvrtok (31. 10.) vyhlásili, že budúcotýždňová návšteva inšpektorov v Grécku sa odkladá pre nezhody týkajúce sa zaplátania diery v budúcoročnom rozpočte vo výške 2 miliardy eur.

Názorové nezhody medzi veriteľmi a Aténami sa oslabili v piatok (1. 11.) večer potom, čo Gréci poslali informácie o tom, ako chcú vyfinancovať chýbajúce 2 miliardy rovnako ako o plnení ostatných podmienok záchranného programu, vrátane privatizácie. "V piatok sme dostali ďalšie informácie z Atén, čo znamená, že môžeme potvrdiť naše cestovné plány. Náš tím príde do Atén na začiatku budúceho týždňa," uviedol hovorca EK Simon O'Connor. MMF uviedol, že jeho predstavitelia budú pokračovať v práci od utorka (5. 11.).

Grécky minister financií Jannis Sturnaras pred začiatkom novej kontroly varoval pred sporom s veriteľmi. Podľa nebo by bolo zlé, ak by všetko doterajšie snaženie Grékov vyšlo na zmar. "Situácia je kritická. Vystúpili sme na Kilimandžáro, zostáva nám posledných sto metrov a napriek tomu existuje nebezpečenstvo, že sa zrútime."

Grécka vláda argumentuje, že si zaslúži isté úľavy, keďže krajina zrealizovala najväčšiu konsolidáciu rozpočtu zaznamenanú v histórii eurozóny.