Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

V Grécku rezignoval na funkciu šéf privatizačnej agentúry

Šéf gréckej privatizačnej agentúry Takis Atanasapulos a generálny tajomník ministerstva financií Jorgos Mergos rezignovali v sobotu (9. 3.) na svoje funkcie.

Atény 10. marca (TASR) - Šéf gréckej privatizačnej agentúry Takis Atanasapulos a generálny tajomník ministerstva financií Jorgos Mergos rezignovali v sobotu (9. 3.) na svoje funkcie. AP uviedla, že tak reagovali na obvinenia, že v roku 2007, keď pôsobili v elektrárenskej spoločnosti Public Power Corp (PPC), dali objednávku, ktorá poškodila štát asi o 100 miliónov eur.

Atanasapulos bol vtedy šéf štátnej elektrárenskej spoločnosti a Mergos členom jej správnej rady.

Obaja vyhlásili, že sú nevinní a odchádzajú z funkcií, aby si mohli očistiť svoje mená. Ak sa im dokáže vina, im a ďalším obvineným v prípade, hrozí až doživotný trest. Medzi 11 obvinenými bývalej správnej rady, ktorí objednávku schválili, je aj líder najväčšej gréckej odborovej centrály GSEE.

Minister financií Jannis Sturnaras rezignáciu oboch činiteľov prijal a uviedol, že nový šéf privatizačnej agentúry bude známy v pondelok (11. 3.).

V Grécku sa zostruje postih politikov a podnikateľov, ktorí sa dopustili alebo dopúšťajú majetkových trestných činov. V krajine totiž rastie odpor verejnosti proti ich machináciám, ktorými prispeli k súčasnej krízovej situácii, k tomu, že sa krajina dostala na pokraj bankrotu.

Agentúra Reuters bez udania mien uviedla, že minulý mesiac bol bývalý prominentný primátor odsúdený na doživotie za obohacovanie sa z verejných fondov, kým bývalý minister obrany dostal za nepravdivé daňové priznanie osem rokov nepodmienečne.