Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko je podľa A. Tsiprasa blízko k uzavretiu dohody s veriteľmi

Grécky premiér Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Grécky minister financií Euklid Tsakalotos a jeho kolegovia z vlády dnes začali ďalšie kolo rokovaní s veriteľmi, ktoré sa zameria najmä na privatizáciu štátnych podnikov.

Atény 5. augusta (TASR) - Grécko je blízko k uzavretiu dohody s veriteľmi o treťom záchrannom úvere, ktorá ukončí pochybnosti o udržaní krajiny v eurozóne. Vyhlásil to dnes grécky premiér Alexis Tsipras. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tsipras počas návštevy na ministerstve poľnohospodárstva v Aténach novinárom povedal, že rokovania sú aj napriek určitým ťažkostiam v záverečnej fáze. Vláda dúfa, že dohoda s veriteľmi ukončí neistotu v súvislosti s budúcnosťou Grécka a jeho udržaním v eurozóne. Dodal však, že záťaž, ktorú ponesú na svojich pleciach daňoví poplatníci, musí byť rozložená rovnomerne.

Nikos Fylis, šéf parlamentného klubu vládnej strany Syriza, dnes zase uviedol, že Grécko sa chce dohodnúť s veriteľmi na treťom záchrannom programe, aby nemuselo žiadať o ďalší preklenovací úver. Atény majú totiž 20. augusta splatiť Európskej centrálnej banke dlhopisy v hodnote 3,2 miliardy eur. Preto by chceli uzavrieť dohodu s veriteľmi čo najskôr, najlepšie už tento týždeň, aby im stihli včas uvoľniť prvú splátku z nového úveru.

Grécky minister financií Euklid Tsakalotos a jeho kolegovia z vlády dnes začali ďalšie kolo rokovaní s veriteľmi, ktoré sa zameria najmä na privatizáciu štátnych podnikov. Atény dúfajú, že im predaj štátneho majetku prinesie 50 miliárd eur.