Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécki ministri financií a hospodárstva začali rokovať s veriteľmi

Euclid Tsakalotos, archívne foto Foto: TASR/AP

Atény budú musieť v auguste uhradiť ďalšiu splátku dlhu Európskej centrálnej banke.

Atény 31. júla (TASR) - Grécki ministri financií a hospodárstva sa dnes stretli s predstaviteľmi veriteľských inštitúcií, aby diskutovali o detailoch tretieho záchranného balíka pre Grécko. Atény budú musieť totiž v auguste uhradiť ďalšiu splátku dlhu Európskej centrálnej banke (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.

Schôdzka, na ktorej sa zúčastnili za Grécko minister financií Euklid Tsakalotos a minister hospodárstva Jorgos Stathakis a za inštitúcie zástupcovia ECB, Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskeho mechanizmu pre stabilitu, nasledovala po troch dňoch rokovaní na úrovni technických tímov. Tie diskutovali o viacerých otázkach, vrátane fiškálnej politiky, dôchodkovej reformy a reformy pracovného trhu.

Podľa gréckych médií zástupcovia technických tímov očakávajú, že ekonomika Grécka klesne tento rok o 3,3 %. Veľkou mierou sa pod očakávaný vývoj podpísalo zatvorenie bánk a zavedenie kapitálových kontrol 29. júna. Banky sa otvorili po troch týždňoch 20. júla, ale viaceré obmedzenia ostali v platnosti.

Zdroj z gréckeho ministerstva financií uviedol, že medzi najviac diskutované otázky patrí takzvaná daň solidarity. Túto daň na úrovni 8 % plánuje grécka vláda zaviesť pre ľudí s príjmami nad 500.000 eur ročne. Podľa veriteľov však takýto krok iba povedie k daňovým únikom. Zdroj zároveň dodal, že sa začína proces konzultácií o úpravách regulačných opatrení na trhu práce, aby do konca tohto roka bol pripravený nový systém kolektívneho vyjednávania.

Grécka vláda uviedla, že rokovania o treťom záchrannom balíku v celkovej hodnote 86 miliárd eur chce dokončiť do 18. augusta. To je dva dni pred termínom, keď Atény musia zaplatiť ECB 3,2 miliardy eur.