Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Grécko chce tento týždeň obnoviť rokovania s veriteľmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Grécki predstavitelia chcú obnoviť stagnujúce rozhovory s veriteľmi z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) a stretnúť sa s nimi v utorok 25. novembra v Paríži.

Atény 24. novembra (TASR) - Grécki predstavitelia chcú obnoviť stagnujúce rozhovory s veriteľmi z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) a stretnúť sa s nimi v utorok 25. novembra v Paríži. Vláda v Aténach tlačí na inšpektorov, aby dokončili rozhodujúcu previerku jej ekonomiky a plnenia podmienok oboch úverov, ktoré jej pomohli vyhnúť sa bankrotu, aby mohla čo najskôr vystúpiť z nepopulárneho záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécko chce dokončiť previerku do 8. decembra. Rokovania s veriteľmi uviazli pre návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý grécka vláda predložila v piatok (21.11.) parlamentu. Ignorovala pritom námietky veriteľov, ktorí ju upozornili, že nie je správne nastavený a Aténam hrozí, že nesplnia rozpočtový cieľ a neznížia schodok verejných financií tak, ako sa zaviazali. Navyše, inšpektori sa tento mesiac do Atén nechystajú, čo vyvoláva pochybnosti, či sa im podarí včas dokončiť kontrolu, aby mohlo Grécko vystúpiť koncom roka zo záchranného programu.

Obe strany sa teda majú najnovšie stretnúť v Paríži, aby sa dohodli, ako "posunúť previerky dopredu a tiež, aby preskúmali finančné potreby Grécka a prípadnú ďalšiu pomoc po vyčerpaní oboch predchádzajúcich úverov". Uviedol to predstaviteľ gréckeho ministerstva, ktorý ale odmietol odpovedať na otázku, či budú rokovania pokračovať aj po utorku. Dodal však, že záchranný program sa predlžovať nebude.

Grécka vláda postavila všetko na jednu kartu, a to na predčasné ukončenie záchranného programu, v rámci ktorého jej veritelia poskytli dva úvery vo výške 240 miliárd eur. Na oplátku však musela zaviesť veľmi tvrdé a nepopulárne úporné opatrenia, aby skonsolidovala svoje financie a oživila ekonomiku. Grécko však na budúci rok čakajú prezidentské voľby a premiér Antonis Samaras nechce, aby ich skomplikovali predčasné parlamentné voľby. Dúfa, že vystúpenie zo záchranného programu mu pomôže upokojiť verejnosť a získať ju na svoju stranu.

Posledná previerka, podobne ako väčšina predchádzajúcich, opäť viazne. A znova pre nezhody v otázke reforiem a úsporných opatrení.

Najnovším kameňom úrazu je nový plán splátok pre grécke domácnosti, ktoré majú dlhy na daniach a odvodoch do sociálnych fondov. Veritelia tvrdia, že Aténam sa tak nepodarí dosiahnuť plánovaný rozpočtový deficit na úrovni 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Grécky kabinet však zatiaľ odoláva tlaku veriteľov a odmieta zmeniť svoj návrh takmer vyrovnaného rozpočtu na rok 2015, ktorý už dokonca predložil parlamentu na schválenie.