Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Grécko nezvažuje paralelnú menu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrálna banka požiada dnes ECB o navýšenie programu núdzového financovania gréckych bánk známeho ako ELA


Atény 5. júla (TASR) - Grécka vláda neuvažuje o zavedení paralelnej meny, uviedol dnes šéf gréckeho tímu vyjednávačov s medzinárodnými veriteľmi Euklid Tsakalotos potom, ako prieskumy verejnej mienky naznačili, že Gréci v referende pravdepodobne odmietli návrhy veriteľov na riešenie gréckej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"O zavedení paralelnej meny nediskutujeme,"
povedal Tsakalotos pre televíznu stanicu Star TV. Predstavitelia eurozóny však varovali, že víťazstvo tábora odmietajúceho podmienky pomoci veriteľov sťaží Európskej centrálnej banke (ECB) možnosti podporiť grécke inštitúcie núdzovou úverovou linkou. Od tej sú pritom existenčne závislé.

V tejto súvislosti hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis oznámil, že grécka centrálna banka požiada dnes ECB o navýšenie programu núdzového financovania gréckych bánk známeho ako ELA. "Grécka národná banka dnes podá ECB žiadosť a my sme presvedčení, že existujú dostatočné dôvody na navýšenie programu ELA," povedal pre televíziu ANT1 Sakellaridis. "Nie je dôvod, aby ECB núdzové financovanie nenavýšila," dodal.