Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko obvinilo veriteľov, zvlášť MMF, že zdržujú dokončenie revízie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zástupcovia veriteľov by sa mali do Grécka vrátiť 2. apríla a do 11. apríla by mali s Grékmi uzavrieť dohodu o úsporách a reformách.

Atény 23. marca (TASR) - Grécko obvinilo veriteľov, najmä Medzinárodný menový fond (MMF), že zdržujú dokončenie prvej revízie plnenia podmienok záchranného úveru. Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke americký denník Wall Street Journal (WSJ).

Podľa Franciskosa Kutentakisa, člena gréckeho tímu, ktorý rokuje s veriteľmi, “všetky inštitúcie, no zvlášť MMF nesú vinu, za neistotu spojenú s dokončením revízie".

Pripomenul tiež, že MMF sa pritom doteraz nerozhodol, či sa vôbec zapojí do tretieho záchranného programu, a ak áno, tak do akej miery.

Kutentakis vyslovil svoje obvinenia len deň po tom, ako šéfovia veriteľských inštitúcií odišli z Atén na veľkonočné sviatky bez toho, aby dosiahli dohodu o type a rozsahu rozpočtových škrtov a prepracovaní reforiem tak, aby Grécko splnilo podmienky záchranného programu.

Zástupcovia veriteľov by sa mali do Grécka vrátiť 2. apríla a do 11. apríla, teda do schôdze ministrov financií eurozóny, by mali s Grékmi uzavrieť dohodu o úsporách a reformách. Bez dohody nemôžu dokončiť revíziu, ktorá je podmienkou nielen pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, ale tiež pre začatie politicky citlivých rokovaní o zmiernení gréckeho dlhu.

MMF však požaduje od Atén oveľa ráznejšie škrty vo výdavkoch, ako európske inštitúcie. A hoci Grécko zrealizovalo väčšinu požiadaviek veriteľov, naďalej má problémy s jednou z najcitlivejších podmienok, ktorou je dôchodková reforma. Najmä MMF sa domnieva, že grécka vláda nie je v oblasti reforiem v súčasnej finančnej situácii dostatočne razantná.

Okrem toho Atény sa v rámci podmienok úveru zaviazali, že do roku 2018 dosiahnu primárny rozpočtový prebytok vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). A zatiaľ čo Európska komisia považuje za dostačujúci aj prebytok na úrovni 3 % HDP, MMF chce, aby Grécko dosiahlo v stanovenom termíne prebytok 8 miliárd eur, čo zodpovedá zhruba 4,5 % HDP.

Grécko zatiaľ nepotrebuje peniaze od veriteľov, až v júli, keď vyprší splatnosť jeho dlhopisov v hodnote 3,5 miliardy eur. Ale migračná kríza môže finančnú situáciu krajiny zhoršiť, a Atény možno budú potrebovať peniaze už skôr.