Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécko odmieta požiadavku MMF opäť znížiť dôchodky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Grécko od podpísania prvého záchranného balíka v roku 2010 skresalo dôchodky 11-krát. Podľa gréckeho ministra financií Euklidisa Tsakalotosa si už ďalšie znižovanie nemôže dovoliť.

Atény 4. marca (TASR) - Grécko neakceptuje požiadavku Medzinárodného menového fondu (MMF) týkajúcu sa ďalšieho zníženia dôchodkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Atény nemôžu prijať požiadavky MMF ešte viac znížiť dôchodky, aby o dva roky dosiahli fiškálne ciele, uviedol grécky minister financií Euklidis Tsakalotos. "MMF predpokladá, že čísla nevychádzajú tak, aby sme v roku 2018 dosiahli primárny prebytok 3,5 HDP, a hovorí, že ak ste už škrtali všade inde, prečo by ste ešte viac neznížili dôchodky," uviedol Tsakalotos v parlamente.

Grécko od podpísania prvého záchranného balíka v roku 2010 skresalo dôchodky 11-krát. Podľa Tsakalotosa si už ďalšie znižovanie nemôže dovoliť.

Krajiny eurozóny a MMF majú rozdielny názor týkajúci sa rozsahu ďalších gréckych reforiem. Spor by mohol spôsobiť oneskorenie uvoľnenia ďalších peňazí z pomoci Aténam a odklad rozhovorov o zmiernení dlhovej záťaže krajiny. Tsakalotos vyhlásil, že odklad by mohol ochromiť reformy, ktoré by mali vrátiť ekonomiku k rastu.