Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécki poslanci splnili podmienku eurozóny

Na snímke odporcovia úsporných opatrení sa zhromaždili pred gréckym parlamentom na protest v stredu 22. júla 2015. Grécky parlament bude hlasovať o ďalších reformách, konkrétne o zákonoch o modernizácii súdneho a bankového systému. Foto: TASR/AP/Giannis Papanikos

Cieľom druhého reformného bloku je zosúladiť grécke zákony s pravidlami Európskej únie o podpore problematických bánk.

Atény 23. júla (TASR) - Poslanci gréckeho parlamentu schválili dnes druhý blok reforiem, ktorými eurozóna podmienila poskytnutie finančnej pomoci krajine, ktorá sa nachádza na pokraji bankrotu. Informovala o tom agentúra DPA.

Za zákon, ktorý sa týka súdnictva a bankovníctva, hlasovalo dnes 230 z 300 poslancov parlamentu.

Druhý reformný balík rovnako ako minulý týždeň, keď sa hlasovalo o zvyšovaní daní a ďalších škrtoch vo výdavkoch, podporili aj poslanci proeurópskych opozičných strán. Proti reformám však hlasovali alebo sa zdržali hlasovania 36 zo 149 poslancov vládnej strany Syriza premiéra Tsiprasa.

Cieľom druhého reformného bloku je zosúladiť grécke zákony s pravidlami Európskej únie o podpore problematických bánk. EÚ ich zaviedla po globálnej finančnej kríze. Majú chrániť daňových poplatníkov a eliminovať riziko, že budú nútení zachraňovať problematické banky.

Všetko o gréckej kríze si prečítajte TU