Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko na budúci rok počíta s primárnym prebytkom 3,8 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Atény dúfajú, že budúcoročný rozpočet bude posledným, ktorý sa bude realizovať v rámci záchranného programu.

Atény 22. novembra (TASR) - Grécko dúfa, že vďaka oživujúcej sa ekonomike a klesajúcej nezamestnanosti prekoná fiškálne ciele dohodnuté s medzinárodnými veriteľmi.

Grécka vláda počíta v roku 2018 s primárnym prebytkom, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, vo výške 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). To vyplýva z návrhu rozpočtu pre rok 2018, ktorý vláda predložila parlamentu. Hlasovať o návrhu by sa malo 22. decembra.

Medzinárodní veritelia požadujú od Grécka v roku 2018 primárny prebytok vo výške 3,5 % HDP a 2,8 % HDP v roku 2017. Podľa doterajších rozpočtových plánov by primárny prebytok tento rok mal dosiahnuť 2,4 % HDP.

Grécke ministerstvo financií počíta na budúci rok so zvýšením HDP o 2,5 % po 1,6-% náraste v tomto roku. Tiež sa očakáva ďalší mierny pokles nezamestnanosti. Jej miera by sa do konca roka 2018 mala znížiť na 20,2 % z 21,7 % v tomto roku.

Atény dúfajú, že budúcoročný rozpočet bude posledným, ktorý sa bude realizovať v rámci záchranného programu. Grécko sa po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2008/09 dostalo do dlhovej krízy a pred platobnou neschopnosťou ho zachraňovali úvery od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Verejný dlh, ktorý sa nachádza na úrovni okolo 180 % HDP, však bude klesať len pomaly.

Aktuálny tretí záchranný program v hodnote až 86 miliárd eur sa skončí v auguste 2018. Potom sa bude Grécko musieť opäť financovať na kapitálových trhoch.