Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko predloží zoznam reforiem v utorok ráno

Ilustračné foto. Foto: TASR

Konečný termín sa tak predlžuje o niekoľko hodín, keďže podľa dohody z piatka minulého týždňa mali Gréci poslať podrobný zoznam reforiem najneskôr dnes do polnoci.


Atény 23. februára (TASR) - Grécko pošle svoj plán reforiem ministrom financií eurozóny v utorok (24. 2.) ráno. Uviedol to dnes zdroj z gréckej vlády. Konečný termín sa tak predlžuje o niekoľko hodín, keďže podľa dohody z piatka minulého týždňa (20. 2.) mali Gréci poslať podrobný zoznam reforiem najneskôr dnes do polnoci. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Ešte v priebehu dnešného dňa hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis uviedol, že zoznam, ktorý zahŕňa okrem iného opatrenia na boj s korupciou a daňovými únikmi, pošlú ministrom financií eurozóny do pondelkovej polnoci. Najnovšie ale zdroj z vlády oznámil, že "zoznam reforiem bude odoslaný ministrom financií v utorok ráno a telekonferencia sa uskutoční popoludní". Podľa agentúry DPA by zoznam mal byť odoslaný do 10.00 h SEČ.

Dôvody oneskorenia zdroj neuviedol, dodal však, že Euroskupina s posunutím termínu súhlasila. Grécka vláda a ministri financií eurozóny sa v piatok minulý týždeň predbežne dohodli na predĺžení pomoci o štyri mesiace. Keďže súčasný záchranný program vyprší 28. februára, Grécko tak získalo čas do konca júna. Podmienkou ale bolo, že grécka vláda predloží (pôvodne dnes) podrobný zoznam reforiem, ktoré jej umožnia plniť podmienky súčasného záchranného programu a tento zoznam ministri financií eurozóny schvália.