Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko pri príprave návrhu nových reforiem napreduje len pomaly

Foto: TASR

Grécko pri príprave návrhu nových reforiem napreduje oveľa pomalšie, ako veritelia očakávali. Aténam pritom dochádzajú peniaze.

Atény/Brusel 6. marca (TASR) - Grécko pri príprave návrhu nových reforiem napreduje oveľa pomalšie, ako veritelia očakávali. Aténam pritom dochádzajú peniaze. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z Európskej únie (EÚ), ktorý nechcel byť menovaný.

Grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa sa pred 10 dňami po ťažkých rokovaniach nakoniec dohodla s veriteľmi na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace, teda do konca júna 2015.

Atény naznačili, že môžu mať v lete problémy so splatením všetkých záväzkov. V záchrannom balíku je ešte 7,2 miliardy eur, ale Grécko ich dostane až po tom, keď predloží veriteľom (takzvaným inštitúciám: EÚ, Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu) na schválenie dôveryhodné návrhy reforiem.

Podľa zdroja z EÚ obe strany majú pred sebou dlhú cestu. Ešte totiž nezačali ani technické rokovania o reformách, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie peňazí. Je síce len prvý marcový týždeň, ale čas beží a je potrebné pohnúť sa dopredu, domnieva sa zdroj.

"Je potrebné zintenzívniť a prehĺbiť kontakty medzi inštitúciami a gréckymi úradmi," vyhlásil diplomat z Bruselu a pripomenul, že expertov čaká obrovská kopa práce a cesta k výsledku nebude jednoduchá a priamočiara.

Situáciu v Grécku budú v pondelok 9. marca hodnotiť ministri financií eurozóny (Euroskupina). Podľa Atén grécky minister Janis Varufakis im predloží šesť reformných návrhov v snahe získať aspoň časť zo zvyšných peňazí v záchrannom balíku.

Bude medzi nimi aj návrh riešenia tzv. humanitárnej krízy (ako označil situáciu obyvateľov premiér Tsipras), návrh administratívnej reformy, nový program na splatenie dlhov obyvateľov voči štátu, zmeny vo výbere daní a vytvorenie nového úradu daňových inšpektorov.

Varufakis by mal s Euroskupinou rokovať aj o tom, ktoré podniky je vláda ochotná sprivatizovať, vrátane ďalších investícií do najväčšieho prístavu Pireus a železničnej siete.

Predstavitelia gréckej vlády naznačili, že neuvažujú o predaji vodární a elektrární.

Guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras upozornil, že pre Atény je veľmi dôležité, aby nadchádzajúce rokovania s Euroskupinou dopadli dobre.

Premiér Tsipras chce na budúci týždeň vyraziť na "diplomatickú misiu". V stredu 11.3. chce navštíviť Brusel a na druhý deň Paríž.

V médiách sa objavili špekulácie, že Grécko môže mať problémy s vyrovnaním dlhov, ktoré sú splatné tento a budúci mesiac. Atény dnes uhradili prvých 310 miliónov eur z celkového úveru 1,5 miliardy eur, ktorý musia splatiť v tomto mesiaci Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a tvrdia, že celý dlh v marci vyrovnajú.

Podľa denníka Kathimerini kabinet vraj uvažuje, že siahne štátnym podnikom na rezervy hotovosti, aby mal na pokrytie výdavkov. A začiatkom týždňa grécka vláda predala šesťmesačné pokladničné poukážky za 1,14 miliardy eur.