Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Grécko s veriteľmi rokuje o podmienkach ďalšej pomoci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Gréci a jeho veritelia dokončujú dohodu o reformách, ktoré musí Grécko prijať, aby dostalo ďalšiu splátku z úveru. Bez nej krajina zbankrotuje.

Brusel 22. októbra (TASR) - Grécki veritelia a vláda v Aténach dokončujú posledné detaily a v priebehu nasledujúcich dní uzavrú dohodu o reformách, ktoré musia Gréci zaviesť, aby získali ďalšiu splátku z úveru.

Grécko potrebuje dostať tranžu vo výške 31,5 miliardy eur do polovice novembra, ak sa chce vyhnúť štátnemu bankrotu.

"S príslušnými gréckymi úradmi dokončujeme technické detaily fiškálnych a štrukturálnych opatrení, na ktorých sa musíme dohodnúť," vyhlásil Simon O'Connor, hovorca eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna, podľa ktorého by sa celý proces mohol dokončiť v priebehu nasledujúcich dní.

Dohodu o úsporných opatreniach však musia ešte schváliť európski ministri financií a Medzinárodný menový fond, až potom sa uvoľní ďalšia splátka z druhého záchranného balíka pre Grécko.

O'Connor zároveň poprel správy v médiách, že sa kvôli tomu v piatok 26. októbra zídu v Bruseli ministri financií eurozóny. Dodal, že schôdza tzv. Euroskupiny, čiže neformálneho združenia ministrov financií 17 štátov menovej únie, sa uskutoční v plánovanom termíne 12. novembra.

V prípade potreby však ministri môžu zorganizovať telekonferenciu, povedal O'Connor novinárom.

Informovala o tom agentúra DPA.

Atény 22. októbra (TASR) - Grécko aj v auguste vykázalo prebytok bežného účtu platobnej bilancie, už druhý mesiac po sebe. Vďačí za to najmä lepším výsledkom zahraničného obchodu. Informovala o tom dnes centrálna banka v Aténach.

Z jej údajov vyplýva, že bežný účet platobnej bilancie Grécka sa v auguste skončil v prebytku 1,6 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka malo Grécko schodok bežného účtu 102,8 milióna eur.

Banka tiež informovala, že deficit bežného účtu Grécka pri obchode s tovarmi sa v júli znížil na 1,5 miliardy eur z 2,176 miliardy eur v auguste 2011, a zároveň prebytok pri obchode so službami vďaka cestovnému ruchu v auguste vzrástol na 2,99 miliardy eur z vlaňajších 2,83 miliardy eur.

A za prvých osem mesiacov, teda za obdobie január-august 2012 sa schodok bežného účtu platobnej bilancie Grécka prepadol medziročne o 66,5 % na 4,59 miliardy eur.

Informovala o tom agentúra RTTNews.