Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Grécko sa pripravuje na ďalšie kolo rokovaní s veriteľmi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa špekuluje o tom, aké ďalšie podmienky stanovia veritelia.

Atény 31. januára (TASR) - Grécky minister financií Euklid Tsakalotos dúfa, že najneskôr koncom apríla príde k dohode s veriteľmi o ďalšom záchrannom balíku, keďže dovtedy by mohlo byť dokončené hodnotenie reformných snáh Grécka. S odvolaním sa na grécky denník Kathimerini o tom informovala agentúra DPA.

Dlhšie obdobie podľa denníka svedčí o tom, že minister stojí pred ťažkým procesom a množstvom citlivých tém. Grécka vláda musí uskutočniť ďalšie reformy, plánované sú okrem iného zvyšovanie daní a krátenie dôchodkov až o 15 % pre budúcich dôchodcov. Atény sú v ťažkej situácii, keďže už teraz otriasa Gréckom vlna štrajkov a demonštrácií proti reformám.

No až po uskutočnení reforiem môže Grécko počítať s ďalšou finančnou pomocou. V priebehu budúceho týždňa majú prísť do Atén zástupcovia veriteľov, čiže Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB), Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby diskutovali o reformných návrhoch. Rozhovory majú trvať týždeň. V súčasnosti sa špekuluje o tom, aké ďalšie podmienky stanovia veritelia. Podľa denníka je možné, že MMF bude požadovať plošné 15-% zníženie všetkých dôchodkov.