Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécko sa s veriteľmi dohodlo na návrate delegácie expertov do Atén

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

To uvoľnilo spor medzi gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi, ktorý opäť vyvolal obavy týkajúce sa potenciálneho vystúpenia krajiny z eurozóny.

Atény 21. februára (TASR) - Grécko sa v pondelok (20. 2.) dohodlo s veriteľmi na tom, že umožní skupine expertov, aby vypracovali nové reformy daňového a dôchodkového systému krajiny rovnako ako trhu práce. To uvoľnilo spor medzi gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi, ktorý opäť vyvolal obavy týkajúce sa potenciálneho vystúpenia krajiny z eurozóny.

Delegácia predstaviteľov Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) sa čoskoro vráti do Atén, vyhlásil v pondelok po skončení zasadnutia ministrov financií eurozóny šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

"Príde k zmene politického mixu smerom od úspor k väčšiemu dôrazu na hĺbkové reformy, ktoré sú tiež kľúčové pre MMF," uviedol Dijsselbloem. Aktuálny pokrok v rokovaniach nazval "dobrým krokom" a zdôraznil, že zatiaľ neprišlo k politickej dohode.

Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý sa zatiaľ finančne nepodieľal na aktuálnom treťom balíku pomoci pre Grécko v celkovej hodnote až 86 miliárd eur, však požaduje väčšie pokroky.

Grécko potrebuje uvoľnenie ďalších peňazí zo záchranného balíka, aby mohlo v júli splatiť dlhopisy za 7 miliárd eur, inak krajine hrozí platobná neschopnosť. "V krátkodobom horizonte Grécko nepotrebuje likviditu," uviedol Dijsselbloem.

MMF a EÚ majú odlišný názor na to, aké štrukturálne reformy Grécko potrebuje. Fond požaduje rozsiahlu reformu dôchodkového systému, čo vláda odmieta. Únia naopak tvrdí, že doterajšie reformy sú dostačujúce a že grécka ekonomika je na ceste k dlhodobému rastu.