Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécko sa s veriteľmi stále nedohodlo na ďalších úsporách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodní veritelia požadujú dodatočné úsporné opatrenia v celkovej hodnote 36 miliardy eur.

Atény 7. marca (TASR) - V rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi zatiaľ stále neprišlo k prelomu. Experti budú v najbližších dňoch informovať svoje inštitúcie o hodnotení plnení záchranného programu zo strany Atén.

Experti odcestujú ešte dnes večer po poslednom stretnutí s gréckymi predstaviteľmi, uviedol dnes skoro ráno vysoko postavený grécky predstaviteľ po maratóne rokovaní, ktoré však neviedli k dohode. Na otázku novinárov, či sa kontrolóri veriteľov ešte vrátia, odpovedal: "Uvidíme."

Podobný dojem z rokovaní mali aj experti Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej komisie (EK) a Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). "Urobíme tri kroky dopredu a dva dozadu," uviedol jeden z expertov pre grécky denník Kathimerini.

Medzinárodní veritelia požadujú dodatočné úsporné opatrenia v celkovej hodnote 36 miliardy eur. Ide predovšetkým o zníženie nezdaniteľnej časti základu dane z dnešných 8363 eur na približne 6000 ročne. Veritelia okrem toho požadujú ďalšie zníženie dôchodkov.