Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

V Grécku sa po ôsmich dňoch skončil štrajk zamestnancov trajektov

Lode zakotvené v prístave Pireus pri Aténach Foto: TASR/AP

Trajekty nepremávali z Pirea a ďalších gréckych prístavov od 2. decembra. Ostrovy bez letísk boli počas štrajku odrezané od zvyšku krajiny.

Atény 10. decembra (TASR) - Celoštátny štrajk pracovníkov gréckych trajektov sa dnes po ôsmich dňoch skončil, oznámil to predseda ich odborového zväzu.

Trajekty nepremávali z Pirea a ďalších gréckych prístavov od 2. decembra. Ostrovy bez letísk boli počas štrajku odrezané od zvyšku krajiny.

V piatok večer napadli farmári pracovníkov dokov v krétskom prístavnom meste Iraklio a požadovali, aby umožnili odplávať lodiam s ich ovocím a zeleninou.

Ďalšie ostrovy upozorňovali, že sa im míňajú zásoby palív a liekov.

Panhelénska federácia námorníkov (PNO) uviedla, že námorníci namietajú voči prísnym úsporným opatreniam vyhláseným vládou premiéra Alexisa Tsiprasa. Podľa PNO pracovníci trajektov protestujú proti zvýšeniu daní, zmenám v dôchodkoch, nanútenému obmedzeniu pracovného času a miezd a rozšírenému zamestnávaniu načierno.

Zadlžené Grécko je závislé na medzinárodných finančných pôžičkách od hospodárskej krízy v roku 2010. Grécka vláda dostala pôžičky pod podmienkou, že presadí rozsiahly program ekonomických reforiem.