Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Grécko začalo pracovať na uhradení splátok ECB a MMF

Grécky premiér Alexis Tsipras počas rozhovoru s novinármi, archívne foto Foto: TASR/AP

Okrem toho má Grécko voči menovému fondu nedoplatok za viac než 2 miliardy eur.

Atény 20. júla (TASR) - Grécko spustilo proces uhradenia splátok Európskej centrálnej banke (ECB) a Medzinárodnému menovému fondu (MMF), uviedol dnes zdroj z gréckej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécko dnes musí uhradiť ECB a centrálnym bankám eurozóny splátku v hodnote 3,5 miliardy eur. Spolu s úrokom to predstavuje celkovo 4,2 miliardy eur.

Okrem toho má voči MMF nedoplatok za viac než 2 miliardy eur. Pôvodne mali Atény uhradiť fondu prvú splátku približne za 1,6 miliardy eur už 30. júna. Pre nedohodu o uvoľnení zvyšných financií z druhého záchranného programu platbu uhradiť nedokázali. Následne neuhradilo Grécko 13. júla ani ďalšiu splátku za viac než 450 miliónov eur.

Zdroj z gréckej vlády, ktorý si neželal byť menovaný, pre DPA uviedol, že všetky splátky by mali byť uhradené počas dnešného dňa.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v máji klesol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny zaznamenal v máji pokles, čo je do veľkej miery dôsledok poklesu prebytku na primárnom účte. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

Prebytok na bežnom účte platobnej bilancie na sezónne upravenej báze klesol v máji na 18 miliárd eur z 24 miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci. Prebytok v obchode s tovarom klesol z 28,4 miliardy eur na 23,9 miliardy eur, na druhej strane, prebytok v bilancii služieb sa zvýšil z 3,6 miliardy na 6,3 miliardy eur.

Prebytok účtu primárnych príjmov dosiahol 1,1 miliardy eur, zatiaľ čo v apríli predstavoval 5,3 miliardy eur. Deficit na účte sekundárnych príjmov sa nemenil a zotrval na aprílovej hodnote 13,3 miliardy eur.

Na neupravenej báze zaznamenal prebytok bežného účtu platobnej bilancie prudký pokles. Zatiaľ čo v apríli predstavoval 22 miliárd eur, v máji to bolo len 3,5 miliardy eur.