Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Grécko uhradilo ECB splátku dlhu vo výške 4,2 miliardy eur

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Vyrovnanie týchto záväzkov bolo veľmi dôležité pre zadlženú krajinu.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Grécko dnes uhradilo Európskej centrálnej banke (ECB), teda jednému zo svojich kľúčových veriteľov, splátku dlhu v celkovej výške 4,2 miliardy eur. Atény totiž dostali preklenovací úver na pokrytie finančných záväzkov počas rokovaní s veriteľmi o treťom záchrannom programe. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécko dnes splatilo ECB svoje dlhopisy v hodnote 3,7 miliardy eur a úroky vo výške 700 miliónov eur. Vyrovnanie týchto záväzkov bolo veľmi dôležité pre zadlženú krajinu. Ak by ich vláda v Aténach neuhradila, ECB by bola zrejme nútená zastaviť program poskytovania núdzovej likvidity pre komerčné banky v Grécku.

Atény dnes vyrovnali aj svoje resty voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a uhradili mu nedoplatky vo výške zhruba 2 miliardy eur.

Európska únia (EÚ) minulý týždeň schválila Grécku preklenovací úver vo výške 7,2 miliardy eur, ktorý ho má udržať nad vodou, kým sa dohodne s veriteľmi na treťom balíku finančnej pomoci. Atény dostali peniaze z preklenovacieho úveru práve dnes.