Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécko určite neuhradí splátku 1,6 miliardy eur splatnú 30. júna

Ilustračné fotoFoto: Andrej Galica

Omeškaná platba privedie Grécko bližšie k možnosti odchodu z eurozóny, ak by Európska centrálna banka (ECB) zastavila program núdzovej pomoci gréckym bankám (ELA).

Atény 29. júna (TASR) - Grécko v utorok (30.6.) určite neuhradí splátku 1,6 miliardy eur, potvrdil dnes nemenovaný vládny predstaviteľ, čím zdôraznil hĺbku finančnej krízy krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po neúspešných víkendových rokovaniach bolo prakticky jasné, že Grécko splátku neuhradí. Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová začiatkom júna uviedla, že Grécko bude 1. júla v platobnej neschopnosti, ak peniaze nezaplatí. Hovorca MMF však minulý týždeň spresnil, že Grécko by sa v takom prípade len zaradilo medzi dlžníkov "v omeškaní".

Omeškaná platba privedie Grécko bližšie k možnosti odchodu z eurozóny, ak by Európska centrálna banka (ECB) zastavila program núdzovej pomoci gréckym bankám (ELA). Analytici očakávajú, že sa tak nestane a Grécko aj napriek platobnej neschopnosti môže v eurozóne zotrvať.

Navzdory šoku, ktorý bankrot členskej krajiny menovej únie môže vyvolať, ďalší osud Grécka zostane neznámy až do nadchádzajúceho referenda o prijatí či odmietnutí požiadaviek veriteľov výmenou za finančnú pomoc. Európski politici varujú Grékov, že záporná odpoveď by znamenala odmietnutie pomoci a otvorí cestu k odchodu z eurozóny.