Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécko a jeho veritelia sa stále nedohodli na kľúčových bodoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámila to dnes Európska komisia a informovala o tom agentúra Reuters.

Brusel 27. mája (TASR) - Fiškálne ciele, dôchodky, reforma pracovného trhu a počet štátnych zamestnancov sú kľúčové body, na ktorých sa Grécko stále nedohodlo s veriteľmi, aj keď Aténam dochádzajú peniaze. Oznámila to dnes Európska komisia a informovala o tom agentúra Reuters.

Podpredseda komisie pre euro Valdis Dombrovskis na tlačovej konferencii skonštatoval, že aj keď obe strany zaznamenali na rokovaniach určitý pokrok, predovšetkým čo sa týka usmernenia dane z pridanej hodnoty, na dosiahnutie konečnej dohody je však potrebné, aby Atény urýchlene predložili viac reformných návrhov, skôr, ako im dôjdu peniaze.

"Stále je potrebné prerokovať dôležité body, čo sa týka fiškálnych cieľov a primárneho rozpočtového prebytku ... a otázok spojených s dôchodkovou reformou, reformou pracovného trhu a štátnej služby," povedal Dombrovskis.

Dodal, že obe strany potrebujú dosiahnuť dohodu veľmi rýchlo, pretože do vypršania záchranného programu už zostáva len niečo vyše mesiaca. Zhoršujú sa aj problémy Grécka s likviditou.