Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Grécko a veritelia začali rokovania o pomoci, trvať by mali mesiac

Grécky premiér Alexis Tsipras (vľavo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, archívne foto Foto: TASR/AP

Atény očakávajú ukončenie rokovaní o novom záchrannom programe do 20. augusta.

Brusel/Atény 22. júla (TASR) - Grécko a jeho veritelia dnes začali diskutovať o ďalšej pomoci pre Atény s cieľom dosiahnuť dohodu najneskôr v druhej polovici augusta. Veritelia očakávajú, že grécky parlament dnes druhý balík reforiem potrebný na uvoľnenie novej finančnej pomoci schváli. Jeho súčasťou sú aj zákony na ozdravenie bánk. Informovala o tom agentúra DPA.

Eurozóna v princípe súhlasila s poskytnutím tretieho záchranného programu Grécku za posledných päť rokov, obe strany sa ale musia ešte dohodnúť na konkrétnych ekonomických opatreniach, ktoré musí Grécko prijať, aby peniaze zo záchranného balíka dostalo.

"Rokovania o memorande sa začali a predpokladám, že by nám mali umožniť uzatvoriť dohodu niekedy v druhej polovici augusta," povedal komisár Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. Ako dodal, po mesiacoch, keď sa veriteľom a Grécku nedarilo pohnúť sa dopredu, veci nabrali rýchly spád. Zároveň uviedol, že je presvedčený, že grécky parlament dnes druhý balík reforiem schváli.

Presný dátum ukončenia rozhovorov Moscovici nezverejnil. Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová ale v utorok (21.7.) informovala, že Atény očakávajú ukončenie rokovaní o novom záchrannom programe do 20. augusta. V ten deň musí Grécko uhradiť Európskej centrálnej banke (ECB) ďalšiu splátku úveru v hodnote vyše 3 miliardy eur.