Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Grécko začalo ďalšie kolo rokovaní s medzinárodnými veriteľmi

Jannis Sturnaras Foto: TASR/AP

Medzi 89 bodmi rokovania je napríklad posilnenie systému výberu daní, liberalizácia takzvaných uzavretých profesií, ako aj zmeny na trhu práce.

Atény 10. októbra (TASR) - Grécky minister financií Jannis Sturnaras dnes začal nové kolo rozhovorov o úsporných opatreniach s medzinárodnými veriteľmi, iba niekoľko hodín potom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová ocenila Atény za urýchlenie hospodárskych reforiem. V rovnakom čase však najväčšie grécke odborové organizácie vo verejnom aj súkromnom sektore ohlásili na 18. októbra nový 24-hodinový celonárodný štrajk. Bude to už druhý celonárodný štrajk za posledný mesiac.

Rokovania medzi gréckou vládou a Trojkou (Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) sa zameriavajú na úsporné opatrenia v hodnote 13,5 miliardy eur. Z nich 11,5 miliardy eur by mali predstavovať škrty vo výdavkoch. Atény musia splniť podmienky Trojky, inak im hrozí, že nezískajú ďalšiu splátku úveru v sume 31,5 miliardy eur, ako aj riziko bankrotu. Jej vyplatenie sa očakáva začiatkom novembra.

Medzi 89 bodmi, o ktorých grécka vláda a medzinárodní veritelia rokujú, je napríklad posilnenie systému výberu daní, liberalizácia takzvaných uzavretých profesií, otvorenie gréckeho energetického sektora, vytvorenie systému verejného obstarávania, ako aj zmeny na trhu práce.