Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécko zatiaľ zostane členom eurozóny, aj keď voliči odmietnu reformy

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Foto: TASR/AP

Povedal to dnes poslancom nemeckého parlamentu minister financií Wolfgang Schäuble. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg s odvolaním sa na zdroje prítomné na stretnutí.

Berlín 29. júna (TASR) - Grécko zatiaľ zostane členom eurozóny, aj keď tamojší voliči 5. júla v referende odmietnu úsporný program. Povedal to dnes poslancom nemeckého parlamentu minister financií Wolfgang Schäuble. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg s odvolaním sa na zdroje prítomné na stretnutí.

Schäuble na stretnutí za zatvorenými dverami tiež uviedol, že Európska centrálna banka robí všetko potrebné, aby ochránila euro, keď Gréci odmietnu podmienky záchranného programu.

Nemecké ministerstvo financií odmietlo tieto informácie komentovať. Faktom však je, že Zmluva o Európskej únii nepočítala s niečím takým, ako je odchod niektorého z členov z eurozóny. Nie sú na to pripravené postupy a mechanizmy, je to nová situácia a riešenie si vyžiada čas. Takže nie v referende nebude znamenať okamžitý odchod Grécka z menového bloku.