Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Grécko zaznamenalo v máji prebytok bežného účtu platobnej bilancie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Presnejšie, prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka dosiahol v máji tohto roka 407,2 milióna eur.

Atény 21. júla (TASR) – Grécko zaznamenalo v máji prebytok bežného účtu platobnej bilancie na rozdiel od minulého roka, keď v rovnakom mesiaci vykázalo deficit. Pod májový prebytok sa podpísali najmä lepšie výsledky zahraničného obchodu. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na centrálnu banku v Aténach.

Presnejšie, prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka dosiahol v máji tohto roka 407,2 milióna eur, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci 2014 vykázala krajina schodok bežného účtu na úrovni 299,3 milióna eur.

Najnovšie štatistiky zároveň ukázali, že kladné saldo Grécka pri obchode s tovarmi a službami v máji výrazne vzrástlo na 725,4 milióna eur z vlaňajších 89,8 milióna eur. Prebytok Grécka pri obchode s tovarmi sa v máji znížil na 984,9 milióna eur z 1,5 miliardy eur v rovnakom mesiaci vlani a májový prebytok pri obchode so službami vzrástol na 1,7 miliardy eur z vlaňajších 1,6 miliardy eur.

Zároveň schodok bilancie výnosov v máji klesol na 195,6 milióna eur z 286,5 milióna eur a deficit bilancie transferov sa zvýšil na 122,5 milióna eur zo 102,6 milióna eur v máji 2014.

Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, pretože zahŕňa nielen obchod s tovarom a službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.