Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Grécko zmiernilo firmám obmedzenia pre zahraničné platby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Firmy boli od 29. júna nútené predkladať špeciálnej komisii žiadosti o platbu za zahraničné dodávky, čo ich stálo veľa času.

Atény 24. júla (TASR) - Grécko zmiernilo obmedzenia pre zahraničné transfery firemných peňazí, aby odblokovalo import, ktorý sa zastavil, keď vláda koncom júna zaviedla kapitálové kontroly a zatvorila banky. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Denný limit (pre transfer peňazí) sa zvýšil na 100.000 eur z doterajších 50.000 eur," oznámil dnes guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras.

Grécke firmy tvrdo zasiahli kapitálové kontroly, ktoré im znemožnili posielať peniaze do zahraničia a platiť tak za dovoz surovín a ďalších položiek. Firmy boli od 29. júna nútené predkladať špeciálnej komisii žiadosti o platbu za zahraničné dodávky, čo ich stálo veľa času. Zvýšenie limitu na transfery peňazí tak pokryje zhruba 70 % týchto žiadostí o zahraničné platby.

Podľa Sturnarasa sa podmienky pre firmy v Grécku už zlepšujú a úrady pracujú na tom, aby zvyšné problémy vyriešili do 10 dní.

Dodal, že po zvýšení limitu na transfery sa už import do Grécka priblížil k úrovni ako pred zavedením kapitálových kontrol.

Grécko v pondelok 20. júla po troch týždňoch otvorilo banky vďaka preklenovaciemu úveru od Európskej únie (EÚ) vo výške 7,2 miliardy eur. Atény zaplatili aj nedoplatky Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a uhradili dlh Európskej centrálne banke (ECB), ktorý bol splatný práve tento pondelok.

Podľa odhadu gréckej obchodnej a priemyselnej komory trojtýždňové "bankové prázdniny" vyjdú grécke firmy približne na tri miliardy eur.

Grécko v období od 29. júna do 23. júla schválilo žiadosti o transfery peňazí do zahraničia v celkovej výške 1,585 miliardy eur, pričom väčšina sa týkala platieb za dodávky energií.