Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Grécko zrušilo zákon o minimálnom podiele štátu v kľúčových firmách

Bez popisu Foto: TASR

Rozhodnutie, ktoré vláda prijala vo štvrtok (6.9.), tak odstránilo jednu z viacerých byrokratických prekážok na spustenie dlhodobo odkladaného privatizačného programu.

Atény 7. septembra (TASR) - Grécko zrušilo zákon, na základe ktorého si štát musel udržať v niektorých štátnych firmách minimálny podiel. To sa týkalo napríklad elektrárenského koncernu PPC alebo lotériovej spoločnosti OPAP.

Rozhodnutie, ktoré vláda prijala vo štvrtok (6.9.), tak odstránilo jednu z viacerých byrokratických prekážok na spustenie dlhodobo odkladaného privatizačného programu. Celkovo musí Grécko zrušiť alebo upraviť zhruba 70 takýchto zákonov alebo pravidiel, aby celý program privatizácie mohlo naštartovať.

Okrem firiem PPC a OPAP sa zrušenie týka aj ďalších dôležitých gréckych podnikov, ako je najväčšia rafinérska spoločnosť v krajine Hellenic Petroleum či dva najväčšie prístavy a vodohospodárske firmy. Všetky spomínané spoločnosti sú zaradené do privatizačného programu pod kontrolou privatizačnej agentúry HRADF, ktorá na základe podmienok záchranného úveru od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) musí do konca roku 2015 získať z privatizácie 19 miliárd eur.