Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Gréckom otriasa nová vlna protestov proti dôchodkovým reformám

Grécky premiér Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Vláda Alexisa Tsiprasa vypracovala dôchodkovú reformu, ktorá obsahuje sčasti bolestivé škrty.

Atény 20. januára (TASR) - Gréckom otriasa nová vlna protestov proti dôchodkovým reformám a novým daniam. Prístavné mesto Piräus dnes vzhľadom na 48-hodinový štrajk námorníkov neopustil ani jediný trajekt. Štrajk sa začal dnes nadránom a má trvať do piatkového rána. V dôsledku neho je tak množstvo ostrovov, ktoré nemajú vlastné letisko, odrezaných od sveta. Informovala o tom agentúra DPA.

Štrajkujú aj poľnohospodári. Stovky traktorov dnes ráno parkovali na oboch krajniciach na diaľniciach. "Ide o posledné varovanie predtým, než zablokujeme cesty," povedal jeden z protestujúcich.

Vo štvrtok (21.1.) mienia proti dôchodkovej reforme protestovať aj právnici, inžinieri, notári a lekári, nielen v centre Atén, ale aj v ďalších mestách. Keďže advokáti a právnici štrajkujú už asi týždeň, v nadchádzajúcich dňoch sa nebudú v Grécku konať žiadne súdne pojednávania.

Tým sa však vlna protestov nekončí. Odborové organizácie štátneho aj súkromného sektora vyzvali k celonárodným štrajkom od 4. februára.

Vláda Alexisa Tsiprasa vypracovala dôchodkovú reformu, ktorá obsahuje sčasti bolestivé škrty. Plánované je krátenie všetkých typov dôchodkov v priemere o 15 %. Atény však od nej nemôžu upustiť, keďže je podmienkou pre ďalšiu finančnú pomoc.

Deficit gréckej platobnej bilancie v novembri klesol na 1,2 mld. eur

Schodok gréckej platobnej bilancie sa v novembri znížil. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie v novembri 2015 klesol na 1,2 miliardy eur z 1,49 miliardy eur v rovnakom mesiaci 2014, uviedla grécka centrálna banka.

Schodok obchodu s tovarmi padol v novembri na 1,59 miliardy eur z 1,70 miliardy eur rok predtým. Zároveň sa znížil prebytok obchodu so službami na 375 miliónov eur z 567,6 milióna eur.

Účet primárnych príjmov skončil s prebytkom 27,4 milióna eur oproti deficitu 274,4 milióna eur v novembri 2014. Deficit účtu sekundárnych príjmov klesol na 23,4 milióna eur z 84,5 milióna eur.

Prebytok kapitálového účtu sa znížil na 190,2 milióna eur zo 485,7 milióna eur. Deficit finančného účtu klesol na 422,7 milióna eur z 861,3 milióna eur.