Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Grécku v júni nehrozí bankrot, tvrdia zdroje z nemeckej vlády

Grécky premiér Alexis Tsipras, archívne foto Foto: TASR/AP

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis v pondelok (25. 5.) vyhlásil, že Atény aj napriek prázdnej pokladnici uhradia svoje záväzky voči veriteľom.

Berlín 26. mája (TASR) - Nemecká vláda privítala sľub Grécka, že na začiatku júna uhradí splátku dlhu Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Informovala o tom agentúra DPA.

Niektoré skutočnosti signalizujú, že pred 5. júnom ani bezprostredne potom nehrozí platobná neschopnosť Grécka, uviedli dnes zdroje zo spolkovej vlády.

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis v pondelok (25. 5.) vyhlásil, že Atény aj napriek prázdnej pokladnici uhradia svoje záväzky voči veriteľom. Týmto spôsobom reagoval na vyhlásenia rôznych domácich vládnych politikov, ktorí tvrdili, že Grécko ďalšiu splátku MMF neuhradí.

Je povzbudivé, ak by to bola pravda, že grécka vláda chce 5. júna uhradiť MMF splátku vo výške 300 miliónov eur, uviedol zdroj zo spolkovej vlády. To je "ďalší pozitívny signál". Znamená to totiž, "že Grécko pochopilo, že bez MMF to nejde." Nakoniec časť nevyplatených peňazí z balíka pomoci pre Grécko pochádza od MMF.