Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécky štátny rozpočet skončil s primárnym prebytkom 3,162 mld. eur

Atény. Foto: TASR/AP

Prebytok bol o 443 miliónov eur nižší, než sa plánovalo. Dôvodom boli slabšie príjmy.

Atény 14. januára (TASR) - Grécky štátny rozpočet skončil v roku 2018 s primárnym prebytkom 3,162 miliardy eur, uviedlo grécke ministerstvo financií.

Prebytok tak bol o 443 miliónov eur nižší, než sa plánovalo. Dôvodom boli slabšie príjmy. Vláda pôvodne počítala s primárnym prebytkom, do ktorého sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu, na úrovni 3,604 miliardy eur.

Tento rozpočet nezahŕňa systém sociálneho poistenia, ani rozpočty regionálnych samospráv a líši sa od rozpočtu verejných financií, ktorý monitorujú zahraniční veritelia Grécka. Je však signálom stavu verejných financií.

Čisté daňové príjmy vlani dosiahli 53,6 miliardy eur, čo bolo o 1,56 miliardy eur menej, než sa plánovalo. Výdavky boli v porovnaní s plánom nižšie o 1,08 miliardy eur a predstavovali 55,99 miliardy eur.

Vláda počítala v rozpočte pre rok 2019 vlani s primárnym prebytkom 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v tomto roku 3,6 % HDP. Veritelia stanovili po ukončení záchranného programu cieľ pre primárny prebytok na 3,5 % HDP.