Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécky výrobný sektor klesol v apríli zhruba na dvojročné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Pod zhoršenie aktivity výrobného sektora sa podpísal najmä ďalší pokles nových objednávok, ôsmy mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa oproti marcu ešte zvýšilo.

Atény 4. mája (TASR) - Aktivita gréckeho výrobného sektora zaznamenala v apríli pokles ôsmy mesiac po sebe, pričom dosiahla najnižšiu úroveň takmer za dva roky. Uviedla to dnes agentúra Markit Economics s tým, že dôvodom bol výraznejší pokles produkcie aj nových objednávok. Informoval o tom portál RTTNews.

Sezónne upravený index nákupných manažérov (PMI) Markit Economics pre grécky výrobný sektor dosiahol v apríli 46,5 bodu oproti 48,9 bodu v marci. To znamená zrýchlenie poklesu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Aprílový výsledok je zároveň najhorší od júna 2013.

Pod zhoršenie aktivity výrobného sektora sa podpísal najmä ďalší pokles nových objednávok, ôsmy mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa oproti marcu ešte zvýšilo. Dôvodom je politická nestabilita a neistota v súvislosti s ďalším vývojom v Grécku. Pokles zaznamenal aj podindex produkcie, ako aj zamestnanosti.