Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Greenpeace sa obáva o bezpečnosť ukrajinských jadrových elektrární

Pamätník obetiam černobyľskej katastrofy v ukrajinskom Kyjeve Foto: TASR/AP

Katastrofálne dôsledky môže mať aj výpadok dodávok elektrickej energie, mimo prevádzky by sa vtedy ocitol chladiaci systém reaktorov.


Kyjev 31. augusta (TASR) - Ochranárska organizácia Greenpeace upozorňuje, že kvôli bojom na východnej Ukrajine vzrástlo ohrozenie bezpečnosti jadrových zariadení v krajine. V rozhovore pre denník Westdeutsche Allgemeine to vyhlásil Tobias Münchmeyer.

Environmentalista upozornil, že Záporožská jadrová elektráreň, ktorá bola postavená ešte za sovietskych čias a jej reaktory sú nedostatočne chránené, "môže nevydržať ostreľovanie z ťažkých zbraní".

Agentúra Ukrinform, ktorá o tom informovala, spresnila, že zóna bojov sa nachádza teraz vo vzdialenosti asi 200 kilometrov od tejto elektrárne. V regióne sa podľa Münchmeyera nachádza mnoho protitankových striel, ktoré sú schopné prestreliť plášť zastaraných jadrových reaktorov.

Katastrofálne dôsledky môže mať aj výpadok dodávok elektrickej energie, varoval Münchmeyer a vysvetlil, že mimo prevádzky by sa vtedy ocitol chladiaci systém reaktorov. V tejto súvislosti pripomenul závažné dôsledky havárie v jadrovej elektrárni v japonskej Fukušime, kde prestal fungovať práve chladiaci systém.

Agentúra Ukrinform však citovala aj vyhlásenie Nemeckej spoločnosti na kontrolu bezpečnosti jadrových objektov (GRS), ktorá deklarovala, že veľmi pozorne monitoruje situáciu na východnej Ukrajine a je v tesnom kontakte s tamojšími úradmi. Podľa GRS v súčasnosti niet dôvodu znepokojovať sa kvôli ohrozeniu ukrajinských jadrových zariadení.