Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Grexit nemôže byť cieľom eurozóny, tvrdí šéf europarlamentu

Martin Schulz Foto: TASR/AP Photo

Očakáva sa, že Tsipras počas dnešného mimoriadneho summitu predloží nové návrhy na dohodu.

Štrasburg 7. júla (TASR) - Odchod Grécka z eurozóny, tzv. Grexit, nemôže byť jej cieľom. Vyhlásil dnes šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý v nedeľu (5.7.) pre nemecký rozhlas uviedol, že ak Gréci odmietnu v referende podmienky záchranného balíka, mali by možno zaviesť inú menu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som za to, aby Grécko zostalo v eurozóne," povedal dnes Schulz na tlačovej konferencii v Štrasburgu. "Môj osobný názor je, že Grexit nemôže byť naším cieľom," dodal.

A na otázku jedného z novinárov uviedol, že nikdy nežiadal rezignáciu gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ani rezignáciu gréckej vlády.

V Bruseli sa dnes koná mimoriadny summit lídrov eurozóny a očakáva sa, že Tsipras im predloží nové návrhy na dohodu, ktorá by pomohla Grécku udržať sa v menovom bloku.

Lídri Nemecka a Francúzska - Angela Merkelová a Francois Hollande mu v pondelok (6.7.) odkázali, že dvere pre rokovania zostávajú otvorené. Ale musí prísť s presvedčivými návrhmi na reformy, ktoré postavia grécku ekonomiku na vlastné nohy tak, aby nebola závislá od pomoci zvonka. Atény totiž odmietli návrhy veriteľov na zvýšenie daní a zníženie výdavkov štátu a tiež reformu pracovného trhu, ktorá by pomohla zlepšiť konkurencieschopnosť gréckej ekonomiky.

Grécko pritom požaduje od veriteľov odpustenie časti dlhu, to však mnohé štáty na čele s Nemeckom odmietajú. Summit v Bruseli sa začína dnes o 18. hodine SELČ a rozhodne o budúcnosti Grécka.

Tsipras sa domnieva, že nedeľné referendum, v ktorom až 61,3 % gréckych voličov odmietlo podmienky záchranného programu, posilní jeho pozíciu na rokovaniach s eurozónou. Ale mnohé zo štátov menovej únie už nie sú ochotné nalievať peniaze do bezodného Grécka, ak neuskutoční reformy, ktoré ho nasmerujú von z krízy.

Tsipras doteraz ani len nenaznačil, aké reformné ústupky je ochotný predložiť skeptickým lídrom z eurozóny, aby ich presvedčil, nech požičajú Aténam ďalšie peniaze. Platnosť predchádzajúceho, druhého záchranného balíka 30. júna vypršala.

Špekuluje sa, že nepôjde príliš nad rámec svojho ostatného návrhu, v ktorom veriteľom ponúkol, že akceptuje väčšinu z ich podmienok, ale niektoré (ktoré sú však pre veriteľov zásadné) chce zmeniť. Atény chcú napríklad ponechať 30-% zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na gréckych ostrovoch, odmietajú škrty vo výdavkoch na obranu a chcú odklad dôchodkovej reformy.